Just nu saknas nästan 3500 lastbilschaufförer i hela landet. Att det saknas så många kan ha många olika orsaker: efterfrågan på landburna godstransporter har delvis ökat, det är en hel del som lämnat yrket medan något färre som anslutit sig. Dessutom har kraven på yrkeskompetens ökat. Sedan ett år tillbaka krävs ett yrkeskompetensbevis (YKB) för att få köra godstransporter med tung lastbil. YKB fås genom särskilda vidareutbildningar som kostar ganska mycket pengar och troligen prioriteras bort av de privatpersoner som inte är fast anställda som lastbilschaufförer. De som har fast anställning har med största sannolikhet fått denna kompetensutveckling genom sin arbetsgivare.
De som knäckt extra och som hoppat in extra vid sjukdomar och ledigheter verkar inte ha skaffat ett YKB och svårigheterna att få tag på chaufförer har ökat. Förarbristen har även gjort det svårt att expandera och allt som oftast får åkerier hålla bilar stående på grund av förarbrist.
De som har både
lastbilskort (C-körkort) och
yrkeskompetensbevis (YKB) har alltså goda förutsättningar att få arbete. Sådan grundläggande och specialiserad yrkeskompetens kan man få genom vuxenutbildning, fortbildningskurser eller – kanske allra smidigast – genom att gå Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. De elever som slutför denna praktiska gymnasieutbildning är redo för att kliva ut på en mycket välkomnande arbetsmarknad direkt.
Ett exempel på detta är att alla som i våras gick ut Fordon- och transportprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn fick jobb direkt efter studenten. Samma historia vittnar nästan alla gymnasier om; deras nyutbildade lastbilschaufförer har riktigt goda chanser att få både vikariat och fast anställningar. Att eleverna blir så anställningsbara är ofta en följd av lärarnas, skolornas och branschens egna ansträngningar och samarbeten. Skolverkets utformning av gymnasieprogrammen ger inte självklart något körkort eller färdig yrkeskompetens, men med gemensamma krafter lyckas många ändå erbjuda ett sådan lösning.
Läs mer om fordonsgymnasiernas viktiga och generösa branschanpassningar och kravuppfyllnader här.