Ideellt engagemang ger utbildning om båtmiljö

sjöfart

I våras annonserade Svenska Båtunionen efter nya båtmiljöcoacher. Tanken med dessa är att unionens medlemmar som brinner för båtmiljöfrågor, särskilt kring giftfria alternativ vid båtvård, ska få chansen att öka sina egna kunskaper och sprida glöd, kunskap och miljöengagemang till fler.

Inom projektet ”Ren båtbotten utan gift” har man satsat på att skapa ett lag av miljöcoacher, spridda över landet, som besöker båtklubbar och föreningar för att hålla utbildningar och inspirationsträffar kring båtmiljöfrågor. Samma miljöinspiratörer och coacher kan även bli ett ansikte utåt mot externa organisationer eller myndigheter.

Svenska Båtunionen har sökt intresserade miljöcoacher sedan i våras och de som väljs ut till uppdraget erbjuds en ordentlig utbildning och gediget kursmaterial under hösten. De här uppdragen är inte avlönade – alla coacher gör detta av brinnande intresse och engagemang. Belöning får man i form av egen fortbildning, möjlighet att möta många nya människor och dela sitt intresse med fler. Man ges även chanser att delta i konferenser och möten för att lära och för att påverka miljön på riktigt. Man behöver inte vara proffs när man börjar, men man behöver vara miljöintresserad och ha en förmåga att få folk att lyssna och/eller engagera sig.

Projektets specialutformade utbildningar kompletterar sedvanliga sjö- och båtförarutbildningar för fritidsbåtliv. Du kan självklart gå dem oavsett om du är rutinerad båtmänniska, nybörjare, seglare eller motorbåtsälskare. Miljö och ökad medvetenhet är av vikt för alla.