Virgin gillar Hyperloop

flyg tåg
Redan på 1970-talet startade britten Richard Branson grunden till Virgin Group Ltd. På den tiden var den huvudsakliga verksamheten en skivaffär och så småningom ett skivbolag med världsstjärnor som Sex Pistols, Genesis och Rolling Stones; "Virgin Records". Numera består Virgin Group av flera hundratals företag inom flera branscher som exempelvis underhållning, mobiltelefoni och resande. Sedan länge har de både flyg och tåg i koncernen - och nu har man tagit ett stort kliv in i det som spås kunna bli framtidens ledande transportkoncept.

Virgins senaste satsning är en stor investering i utvecklingen av Hyperloop – ett koncept för framtidens transporter av människor och varor. Grundförutsättningarna presenterades för några år sedan av Elon Musk, entreprenören bakom framgångar som Tesla, SpaceX, PayPal och Zip2. Sedan dess har Hyperloop utvecklats helt fritt. Konceptet och tekniken bygger på att en leviterad kapsel färdas i ett rör med synnerligen lågt lufttryck och därmed nästan obefintligt luftmotstånd. Hyperloop ska kunna ta personer och saker från en punkt till en annan på, under eller över mark i hastigheter som närmar sig överljudshastighet. Därmed har uppfinningen kallats en blandning mellan tåg och flyg, men egentligen är det något helt annat. Det är något eget.

Nu har alltså Virgin och Richard Branson gett sig in i Hyperloopvärlden. Med stora investeringar i bolaget Hyperloop One är Virgin nu med där tekniken utvecklas och testas för fullt. Målet är att förverkliga transporter med hyperloopteknik inom några år. Bolaget har fått det nya namnet Virgin Hyperloop One och Branson själv uttrycker att Virgins engagemang i Hyperloop inte bara handlar om investeringar i tekniken utan även i människorna och idéerna. Sedan bolagets start menar han sig ha strävat efter att stötta innovation och utveckling som förändrar människors liv till det bättre och verkar för ett hållbart samhälle. Hyperloop uppfattas som ett naturligt nyfiket steg.

Bild: Richard Branson, bild från Virgin Hyperloop