Vi önskar en glad påsk i trafiken

korkort
Imorgon är det skärtorsdag och för många är detta den sista arbetsdagen inför en lång och ledig påskhelg. Helgen innebär vanligtvis ett avbrott från vardagen, en efterlängtad resa eller möten med nära och kära. Under den här storhelgen, precis som vid andra svenska storhelger, blir trafiken mycket tätare och mer ansträngd då fler ger sig ut på vägarna.

Ökningarna i trafiken börjar redan på skärtorsdagen då folk tar sig från storstäderna upp mot fjällen, ut till sina sommarställen eller på väg till släktkalas. (Resorna till Blåkulla sker också samma dag men en bit ovanför ordinarie vägbanor). Även på långfredagen samt på annandagen är många vägar fyllda till bredden. Undvik gärna att göra långresor under dessa dagar eller se till att de resor du behöver göra blir säkra och bekväma för både dig, dina passagerare och dina medtrafikanter.

Några av de vägar som brukar bli hårt belastade är E20 mellan Göteborg och Stockholm och E45 mellan Göteborg och Åre. Trafiken ökar även markant på E22 mot Öland och på fjällvägarna som RV 70, 80, 26, 83/84. De här vägarna har bitivs stora brister i säkerheten då de saknar både omkörningsfiler, trafikkameror och mitträcken. I många fall är de större vägarna säkrare än de små, även om trafiken är tätare. På de stora vägarna finns mötessepareringar och andra anpassningar för att hålla säkerheten högre.

Mycket viktigt för att biltrafiken ska vara så olycksfri och smidig som möjligt är naturligtvis att du som förare är nykter, utvilad, fokuserad, förberedd och ostressad. Att du har B-körkort med rätt behörighet för din personbil och MC-kort om du kör motorcykel känns självklart, men ibland slarvas det med dessa grundläggande krav. Ännu vanligare slarv gäller "rattsurfing" då väldigt många förare kollar sina smartphones under färd. Se till att du inte är en av dem - hjälp till att hålla säkerhet och gott humör på vägarna i påsk.

Om du vill läsa om fler säkerhetstips inför påsktrafiken kan du läsa mer i vår artikel om trafiken under storhelgen.

Bild och väginformation kommer från Motormännen webbsida.