Vem har koll på båtförarutbildningar i Sverige?

sjöfart
Oftast bestämmer olika myndigheter över körkort och förarbevis av olika slag. Transportstyrelsen och Vägverket sköter alla körkort för vägfordon och Transportstyrelsen sköter även pilotcertifikat och flygutbildningar, liksom tillstånd för järnväg och tågutbildningar. Men sjö- och båtförarutbildningar sköts inte så - de kontrolleras faktiskt av en ideell förening!

I mitten av 1980-talet bildades Nämnden för Båtlivsutbildning (NfB) för att utveckla och fastställa kompetensintyg inom svensk båtutbildning. Föreningen är ett samarbete mellan Transportstyrelsen och landets tre största båtorganisationer; Svenska Båtunionen, Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben. Så både myndigheter och intresseorganisationer har varsina fingrar med i spelet.

Föreningens uppdrag är att fastställa och värna om förutsättningar och kunskapskrav för Förarintyg, Kustskepparintyg och liknande "förarbevis" för fritidsbåtar. Det är alltså Nämnden för Båtlivsutbildning som sätter regler och beskriver kunskapskrav för de olika intygen som fritidsbåtsförare kan (och ibland måste) skaffa i Sverige. De ansvarar för provens nivåer, auktoriserar provförrättare, bestämmer provavgifter och håller register på utfärdade intyg. Om du tappat bort ditt intyg kan du alltså beställa nytt från detta register. Du kan även beställa märken och liknande från NfB. Vill du veta mer om vilka kurser som finns och vilka som krävs för vad kan läsa mer genom att följa ovanstående länkar till rätt typ av intyg.

Förutom att ansvara för riklinjer kring utbildningar och prov informerar NfB sina utbildningsanordnare om vad som gäller, ser till att kurserna hålls aktuella och att kunskapskraven på båtförare är både rimliga och kvalitativt bra. Genom kursinnehåll och andra aktiviteter ska föreningen främja spridning av sjövett, navigations- och sjösäkerhetskunskap till det svenska fritidsbåtslivet.

NfB ordnar dock inga egna båtlivsutbildningar. Vill du gå en båtutbildning, en godkänd båtradiokurs eller liknande måste du vända dig till en auktoriserad utbildare. De är ofta studieförbund, båtklubbar eller privata utbidlningsföreatg. Oavsett kursanordnare är målen och de avslutande proven desamma överallt - enligt NfB:s bestämmelser.