Tips för en vacker julgran? Motorsågskort och sockerbit?

truck-maskin
Inför julen är det mycket som ska fixas. Förutom mat och klappar står en vacker julgran högt på listan inför de kommande juldagarna. Drygt 3 miljoner av de svenska hushållen brukar skaffa sig en gran och de allra flesta granar som säljs är också odlade i landet. Det är miljontals med granar som varje år odlas, avverkas och säljs. 80% av julgransmarknaden utgörs av vanlig så kallad rödgran, men även många ädelgranar finns på marknaden. De är dessa ädlare (och dyrare) granar som oftast importeras. I Sverige har granträd funnits i ungefär 3000 år och därmed en riktig nykomlig i landets skogar. Inomhus som juldekoration har vi haft dem i knappt 200 år.

De flesta köper sin gran av en handlare eller på en mysig julmarknad direkt från odlaren. Många hugger även sin egen gran på sineller annans mark, och ett inte helt obetydligt antal personer stjäl faktiskt sin gran!

När du skaffar en gran ute i skog och mark måste det ske på din egen mark eller på en plats där du fått tillåtelse att hugga granen ifrån. Du får aldrig hugga eller såga ner något utan markägaren uttryckliga tillstånd, varken i dikeskanter eller djupt inne i glömda skogsgläntor.

När du hugger eller sågar ner din gran själv och helt privat kan du använda de verktyg och maskiner du behöver, men om ni är flera som tillsammans sågar i mer arbetsplatsliknande miljö och med kommersiellt syfte måste ni vara uppmärksamma på vem som använder vilka maskiner. För att hantera en motordriven såg krävs exempelvis motsågskort som visar att du har tillräckliga kunskaper för detta. Läs mer om motorsågskörkort här och även mer om regler för motorsågskörkort här.

När granen väl kommit hem till dig - hur ska du då ta hand om den så att den glimrar hela julen, behåller sin vackra färg och inte tappar alla barr långt innan Benjamin Syrsa och Kalle Anka önskat god jul i rutan?

Det första tipset är att skaffa sin gran i god tid - de färskaste och finaste granarna hittar man inte dagen före julafton. När granen är inhandlad kan den utan problem stå utomhus, på en skyddad plats, i flera veckor. Då du vill flytta in granen måste den vänja sig med inomhusvärmen gradvis, att t ex flyttas från -20 till +20 kan så klart få vem eller vad som helst att tappa barren! Under timmarna när granen tinas kan den med fördel stå med hela rotänden i ett vatten bad och när det är dags för den att hamna i sin fina julgransfot ska du ge stammen en ny snittyta. Sedan är A och O mycket vatten, alltid mycket vatten. Tips om socker, magnecyl eller liknande i vattnet har ingen funktion alls, enligt experter. Att duscha grenarna ibland ger dock lite extra liv och lyster, precis som när du duschar dina krukväxter.

Lycka till med årets gran!