Så kallade
Motorsågskörkort, utfärdade av Svensk Skog, har funnits i tio år och mer än 100 000 personer har skaffat ett sådant.
Svensk arbetsmiljölag kräver nämligen att alla som arbetar med motorkedjesåg eller röjsåg, på något som kan liknas vid arbetsplats, ska ha dokumenterade kunskaper för detta. Det är arbetsgivaren som ansvarar för tryggheten på platsen och därmed måste han eller hon även se till att alla har den kompetens som efterfrågas. Det vanligaste sättet att bevisa kunskaper kring motordrivna sågar är att klara de teoretiska och praktiska proven för just Motorsågskortet. Detta "körkort" nämns i lagföreskrifterna som ett exempel på hur kravet kan uppfyllas, men branschorganisationer kan lika gärna ta fram andra sätt att säkerställa kunskap och kompetens.
Vilka situationer och arbeten som kräver motorsågskort kan ibland vara lite otydligt och vem som anses som arbetsgivare är också ganska oklart. Därmed är det många såganvändare som undrar över huruvida de behöver skaffa ett formellt körkort. I korthet kan reglerna sammanfattas så här:
Den som själv utför arbete för egen räkning, och den som ensam eller inom familjen driver yrkesmässig verksamhet utan anställd måste inte ha dokumentation på sina kunskaper. Alltså behöver privatpersoner inget kort när de jobbar i egen skog eller mark. Det behöver heller inte hans/hennes familj ha. Som familj räknas här make, maka, sambo, barn, barnbarn och föräldrar.
Lite mer avlägnsa släktingar eller andra som utför nyttigt arbete för skog- och markägaren måste dock ha bevisade kunskaper, alltså gärna ett motorsågskortkort. Om någon arbetar i egen skog som drivs som ett aktiebolag måste han eller hon också ha motorsågskörkort eftersom bolaget, inte arbetaren själv, är ansvarig.
En privatperson som arbetar med trädfällning, röjning, vedkapning eller liknande på sin egen tomt slipper visa dokuementation på sin kunskaper, men den som gör det åt grannen kan behöva. Om du och grannen kapar ved tillsammans på bådas tomter måste ni kunna uppvisa motorsågskort eftersom arbetet då görs på "gemensam plats".
Just gemensam plats och sådant som liknar en arbetsplats gör reglerna lite luddiga. Viss oklarhet råder i de fall då personer jobbar ideellt och frivilligt på allmänning eller vid en bygdegård, röjer i en vägförening eller utför föreningsarbete på snöskoterled måste kunna uppvisa motorsågskörkort. Vissa typer av helt frivilligt och ideellt arbete omfattas inte av arbetsmiljölagstiftningen, men föreningen verkar ändå ha något slags ansvar för att medlemmarna är trygga. Om styrelsen beordrat någon att utföra arbetet och om arbetet omfattar ett stort ekonomiskt värde kan de även vara anvariga och behöver kräva intyg på rätt kompetens. På golfbanor gäller tydligare regler; där måste medlemmar och ägare som arbetar på golfbana ha kort eftersom styrelsen i golfklubben har ansvar för arbetsmiljön. L
äs mer här om golfare som - just för detta ändamål - skaffade körkort förra hösten.