Sommaren är snart här - passa på att uppleva båtliv och gå en båtförarutbildning

sjöfart
Nu är det bara en månad kvar till sommarlovstider, uppladdning inför midsommar och lediga semesterveckor. Det är för många den allra bästa tiden av den svenska sommaren, naturen är som vackrast och smultronen smakar som godast! Det är även en tid då många ger sig ut med sina fritidsbåtar på somriga sjöar, bland fina skärgårdsöar och vackra vattendrag.

Inför båtsäsongen behöver alla vi som vistas på vattnet hjälpas åt att se till så antalet olyckor och tillbud minimeras. Att framföra sin båt säkert, trygggt och med god hänsyn till andra borde vara en självklarhet. Grundläggande kunskaper för detta fås dels via gott sjövett och naturligtvis genom en godkänd "skepparutbildning". Mer om sådana sjö- och båtförarutbildningar kan du läsa här.

Kurser anordnas av studieförbund, båtklubbar, föreningar och utbildningsföretag runt om i hela Sverige. Dels har många kurser löpt under den gångna vintern och våren, och dels ordnas en hel del fina seglarläger, båtförarinternat eller liknande sommarevenemang för den som gillar att vara till sjöss i sommarsverige! Via ett sådant evenemang kan du inleda sommarlovet, midsommartiden och semesterlivet med ett läger eller en kurs där du både upplever den svenska sommaren när den är som vackrast, ingår i ett äventyr och skaffar ett båtförarintyg som du vill ha. För dig som är nybörjare eller endast ska framföra en mindre fritidsbåt rekommenderas det enklaste förarintyget, men du som ska vara kapten på en båt över 12 meter behöver ett Kustskepparintyg. För den mer erfarna anordnas möjligheter till exempelvis Utsjöskepparintyg, Oceanintyg och avancerade RC-intyg för radar.

Svenska utbildningsanordnare, kursinnehåll och avlutande prov godkänns och Nämnden för båtlivsutbildning (NFB). Så se till att du väljer en NFB-kontrollerad utbildning för att få ett godkänt och internationellt gångbart förarintyg i sommar!