Snart dags att utse Europas bästa spårvagnsförare

tåg
I början av juni går den sjätte upplagan av "TRAM-EM" av stapeln, i år på den soliga kanarieön Teneriffa. Evenemanget är en festlig samlingspunkt för alla som arbetar i, eller på annat sätt intresserar sig för, spårvagnsbranschen. Här möts spårvagnsbolag, förare, passagerare och andra entusiaster från hela Europa - så klart för att umgås och ha skoj men även för att delta i europeiska mästerskapet för spårvagnsförare!

Runt 25 lag, bestående av en manlig och en kvinnlig spårvagnsförare, brukar ställa upp i tävlingen. Sverige har skickat ett par lag de senaste åren och i år kommer deltagare från både Göteborg och Stockholm. Lagen har redan börjat träna och finslipa sina "förar-skills" även om tävlingsgrenarna inte offentliggörs förrän på plats. Dock är det högst troligt att precision, avståndsbedömning och hastighetsanpassning är förmågor som kommer att sättas på prov. Väl på plats i Teneriffa får alla deltagare bekanta sig med de spanska tågen, provköra och testa både vagnar och banor. Under tävlingsdagen, 4 juni, bjuds det på underhållning, förtäring, pepp och prepp runt spåren.

Teneriffa har en vacker spårväg som löper mellan Santa Cruz och La Laguna. Över en miljon resenärer, både spanska pendlare och många turister, reser på sträckan varje månad. EM-tävlingarna hålls på spåren i Teneriffas huvudstad Santa Cruz. Bland palmer och sol kommer man att kora vinnare i klasserna "bästa manliga förare", "bästa kvinnliga förare" och "bästa lag". Vi håller tummarna för de svenska lagen!

Gillar du spårväg och spårvagnar kan eventet onekligen vara värt ett besök, särskilt då det hålls på en vacker Kanarieö! Är du intresserad av att veta med om tågutbildningar och rätt väg till att bli lokförare eller spårvagnförare? Klicka i så fall på länkarna för mer information.

(Bild från TRAM-EM i Berlin 2016)