Återigen ökar antalet snöskotrar i Sverige. Vid årsskiftet 2016-17 fanns 173 601 snöskotrar i trafikregistrerade i Sverige, vilket är en ökning med ungefär 3% jämfört med året innan. Särskilt i norra Sverige uppskattas snöskotrarna mycket, där finns en tydlig trend då allt fler skaffar skoter medan det (naturligtvis) finns ett svalare intresse söderut. I Burlöv i Skåne finns bara en enda snöskoter registrerad. Flest snöskotrar per person finns i Lappland; i Arjeplog och i Storuman. Arjeplog blev för andra året i rad den kommun där skotertätheten är som allra störst.
Populärast är snöskotrarna i glesbygden. Där är det ett perfekt fordon för att ta sig ut i naturen, till ensligt beslägna stugor eller till fiske- och jaktmarker. Att köra skoter på öppna vidder, på eller utanför de ordnade skoterlederna, är en frihetskänsla som kan liknas vid somrarnas motorbåtsfärder.
Till skillnad mot att köra en mindre fritidsbåt kräver körning av snöskoter ett särskilt förarbevis:
Du som skaffat
B-körkort eller traktorkort innan 1 januari 2000 får du köra på detta kort, i annat fall måste du
skaffa förarbevis för terrängskoter. För detta måste du vara 16 år och ha gått en utbildning, med både teori och praktiska övningsmoment, hos godkänd utbildare. Du måste även ha klarat ett kunskapsprov hos godkänd provförrättare. Det är Transportstyrelsen som godkänner de som får utbilda och hålla i prov för terrängskoter.
Du får inte övningsköra privat, och om du har fått ditt vanliga körkort eller körkortstillstånd indraget kan du inte skaffa skoterbevis förrän spärrtiden i Transportstyrelsens körkortsregiter är avslutad.
Om du inte har ett något godkänt körkort enligt ovan, men har skaffat B-körkort eller traktorkort efter 1 januari 2000, kan uppleva skoteråkning genom att köra i organiserad "turistgrupp". Alltså i ett så kallat skotersafari - ett fantastisk sätt att uppleva fjällvärlden!