Nu på sommaren kommer dagliga rapporter och meddelanden om personer som utsatts för olyckor eller problem till sjöss, där räddningstjänst eller sökpådrag kallats in och där gott sjövett och goda båtförarkunskaper alltid varit till hjälp. Igår anmäldes exempelvis en person försvunnen i båt utanför Piteå, en motorbåt tog in vatten i motorrummet och en handfull ungdomar hamnade i vattnet. I helgen larmades Sjöfartsverkets sjöräddningscentral om att flera kajakpaddlare befann sig i utsatt läge i vattnet utanför Lysekil. Räddningsbåtar, en räddningshelikopter och kustbevakningen tog sig till platsen där det visade sig vara en lägerskola med ett trettiotal ungdomar ute i kajaker. Vädret, vinden och sjön var så pass hård att flera kajakpaddlare hamnat i vattnet. De använde alla flytväst och samtliga ungdomar kunde tas i säkerhet. Endast ett fåtal behövde tillfällig vård av ambulanspersonal.
Dessa gånger var olyckorna relativt små, räddningsinsatserna gick bra och inga skadades allvarligt. Dock har olyckor och dödsfall till sjöss ökat dramatiskt bland fritidsbåtsförare, särskilt bland paddlare. Under de senaste åren har antalet olyckor med kanoter och kajaker ökat markant: Förra året omkom sex kanotister på sjön och tidigare brukade genomsnittet uppgå till 1-2 dödsfall per säsong. Extra informationsinsatser har den senaste tiden gjorts för att öka säkerhet och kunskapsnivå hos den som ska ge sig ut i kajak eller kanot.
Totalt omkom så många som 36 personer på sjön under 2015, inga av dem var arbetande yrkessjömän utan samtliga vistades på fritidsbåtar. Detta pekar på vikten av att alla som framför någon form av båt bör ha god kunskap om sin farkost och sina egna begränsningar, om väder och navigation samt veta hur man håller sig trygg och säker på vattnet. Att skaffa så kallat båtförarintyg rekommenderas för båtägare och båtförare i allmänhet, om man ska köra större båt (längre än 12 meter) krävs
kustskepparintyg, skepparexamen eller motsvarande utbildning i navigation och sjösäkerhet.
På
fordonskurser.se kan du läsa mer om bland annat sjöfartsutbildningar, och även
ta del av artikeln om hur säkerheten för fritidsförare av olika fordons- och trafikslag ser ut. Det är tydligt att förarutbildning och ökad kunskap är avgörande för säkerhet och trygghet - oavsett vilket forodn man framför.