Inom internationell sjöfart bedrivs sedan några år projekt för bättre logistikplanering i och kring hamnar. Detta har bland annat gjorts genom omfattande simulatorövningar för att se hur och när det blir trångt i hamnar eller farleder. Som en följd av detta har man inte bara hittat goda möjligheter för effektivare logistik – man har även byggt upp ett stort europeiskt simulatornätverk;
European Maritime Simulator Network (EMSN). Nätverket kopplar i nuläget ihop olika marina simulatorcentrum i Europa. Målet är att hundratals fartyg och simulatorer över hela världen ska ingå i framtiden.
Nu när det europeiska simulatornätverket är etablerat ger det även stora möjligheter i utbildningssammanhang då det kan simulera storskaliga trafiksituationer och säkerhetsövningar med personer som bemannar fartygsbryggor på flera håll. Enligt internationell standard för sjöbefälsutbildningar ska studenterna kunna koordinera och leda en räddningsoperation. Scenariot i övningen är att någon har trillat överbord och studenterna ska hitta (och rädda) personen. Tack vare EMSN kommer nu, för första gången någonsin, studenter från olika länder koppla ihop sig samt bemanna simulatorer på olika fartyg samtidigt. På så vis kan de genomföra delar av sin sjöfartsutbildning tillsammans, i en ännu mer verklighetstrogen miljö.
På Chalmers i Göteborg erbjuds sjöfartsutbildningar på kandidat-, master- och forskarnivå. De har Sveriges största simulatorcentrum där utbildning, fortbildning och forskning bedrivs. Förutom simulatorerna i de egna lokalerna kommer man redan nu, genom simulatornätverket, kunna använda fler övningsplattformar där studenterna får öva livräddning, brandsläckning med mera i samarbete med hela världen.
Normalt spelas andra fartyg av instruktörer, men i dessa övningar är alla fartyg bemannade av studenter. Samtidigt kan personal från Sjöfartsverkets flyg- och sjöräddningscentral bemanna räddningscentralen så övningen blir ännu mer verklighetstrogen. Detta kommer att ge en särskild dynamik som påminner mer om verkliga förhållanden.
– Det innebär att studenterna får prata med andra människor som inte går i deras kurs, det liknar också verkligheten väldigt mycket, säger Lars Axvi, tekniklektor vid sjöfart och marin teknik vid Chalmers. Studenterna ska rädda liv och kommer att ställas inför problem som man normalt inte lyckas skapa i egna simulatorövningar.
Det här kommer så klart utveckla utbildningsmöjligheter och de internationella utbildningssamarbeten även om man i nuläget inte vet precis hur. Vill du veta mer om vägen till ett yrke på sjön; klicka till
sidan om yrkesutbildning i sjöfart.
Bildkälla: chalmers.se