Snart övergår juni från att vara en tid för studentfiranden, examenskalas och sommaravslutningar till att bli en tid för sommarjobb, extrapersonal och nybörjare i yrkeslivet. Många unga kommer under sommaren att jobba med skötsel av parker, skogsområden och buskage där sågar och handhållna maskiner används. Även på byggen och i jordbruket kommer säsongsjobbare att utföra enklare sågarbeten. Då gäller det att de alla har goda kunskaper om säkerhet, skyddsutrustning och handhavande av sin maskin eller motordrivna såg.
Varje år sker en hel del olyckor där oförsiktighet eller okunskap lett till alllvarliga olyckor och skador med motorsågar. De flesta är klämolyckor eller skärolyckor när sågkedjan skadat såganvändaren, och allra störst verkar riskerna vara vid trädfällning och kvistning. Här drabbar inte olyckorna bara nya maskin- och sågförare, utan även de med lång erfarenhet utsätts alltför ofta för farliga situationer, olyckor och till och med dödsfall. För att öka säkerheten och minska olyckorna är det sedan 2012 lag på att
alla som arbetar med motorsåg har genomgått en godkänd
motorsågsutbildning. Efter att ha genomfört en sådan, och klarat både teoretiska och praktiska prov, tilldelas du ett så kallat "
motorsågsskörkort".
Det teoretiska provet innehåller kryssfrågor som du måste kunna besvara och vid de praktiska proven visar du för en certifierad inspektör att du kan hantera och sköta en motordriven såg på de vis som krävs. Olika sågarbeten kräver olika motorsågskörkort: Det finns sju olika körkortsklasser beroende på vilket arbete du ska ha rätt att utföra. Det enklaste är A-klass-kortet som passar den som ska kapa ved eller arbeta med bygge. Med A-kort får du dock inte fälla träd eller utförande liknande arbete. B-klassen tillåter enkel fällning och kvistning, C-nivån mer avancerat arbete i skog och högre klasser tillåter arbete med stormfälld skog och röjning kring luftburna kraftledningar. Sågningsarbete från mobila plattformar och liftar, arbete med särskilda kastsågar eller insatser inom räddningstjänsten kräver också särskilda kurser, kompetenser och kort.
Den som driver och ansvarar för en arbetsplats där personer använder motordrivna sågar, verktyg och maskiner är även ansvarig för att alla som arbetar med dessa har rätt motorsågskort eller
maskinkort för de uppgifter som utförs. Om detta inte sköts kan arbetsgivaren åläggas att betala dryga böter. Och du som använt maskiner eller sågar utan rätt kompetens kan också bli av med vissa rättigheter som vanligtvis skyddart dig enligt arbetsmiljölagen.
Ovanstående krav från Arbetsmiljöverket gäller inte bara sommarjobbare och nyanställda, även de som arbetat länge inom branschen måste ha rätt körkort. Dessutom rekommenderas regelbundna repetitionsutbildningar för att upprätthålla kompetensen och säkerheten.
Du som är skogsägare eller tillhör en skogsägares närmaste familj måste inte ha motorsågskörkort då arbetet görs på egen mark. Men det kan ändå vara lämpligt.
Du kan läsa mer om tid och pengar för att ta motorsågs- eller maskinförarkort via denna länk.