Tid är pengar, säkerhet är trygghet, jobb ska vara roligt. Alla dessa klyschor kan med lätthet appliceras på användandet av motordrivna redskap, verktyg och maskiner. Den som använder sådana vill ha ut maximal nytta, nöje och samtidigt säkerhet. Därmed kan det vara värt att lägga både tid och pengar på en teoretisk och praktisk utbildning för den maskin man önskar bli behörig att köra i yrkeslivet eller på fritiden. För att skaffa så kallade ”truckkort”, ”maskinförarkort” eller ”motorsågskort” behövs en hel del fakta läras in och färdighet övas upp så att man blir väl förtogen med maskninen och dess användande. Troligen vill man då spendera så lite tid och pengar som möjligt men ändå få så stor trygghet och kunskap som möjligt. Här reder vi ut vad vad man behöver lägga i tid och pengar för att kunna få det som behövs.
Vilken utbildning måste jag ha för de olika förarkorten?
Enligt svensk lagstiftning ansvarar alla arbetsgivare och uppdragsgivare (även föreningar) för att de som arbetar med maskiner i verksamheten vet hur man ska handha dem. Det finns krav på att användare av motordrivna maskiner har avlagt godkända prov eller på annat sätt kan intyga tillräckliga kunskaper – både teoretiska och praktiska. När det gäller
truckar och motordrivna maskiner är det
Transportindustrins och
Byggindustrins yrkesnämnder som kommit överens om vilka krav som gäller på utbildningar, intyg och yrkesbevis. De utbildar instruktörer och godkänner utbildare för detta. När det gäller
motorsågsutbildningar är de vanligaste och mest accepterade kurserna och proven de som godkänns av föreningen
Svensk Skog, ett nätverk för många intressenter inom skogsindustrin och skogsägarföreningar. Huvudmålet är att tillsammans öka säkerhet och effektivitet i i respektive bransch. Dessutom hoppas man naturligtvis att säkerhet och effektivitet gör jobbet och maskinanvändandet roligare och enklare.
Nätverken/myndigheterna/branschorganisationerna ansvarar alltså för regelverk och utveckling av dessa kurser, men de flesta anordnar inte kurserna själva. Istället har de certifieringar och samarbeten med utbildare och skolor som sköter kurserna – och examinationerna – på uppdrag av ovanstående aktörer. Utbildarna verkar på en fri marknad och väljer till stor del själva hur de vill lägga upp kurserna och pedagogiken. Huvudsaken är att innehållet följer överenskommen standard och att examinationerna mäter det som krävs. Kvaliteten är viktig; en kort och billig kurs kan i vissa fall bli mycket mer kostsam är en längre och dyrare. Därför är det väl värt att jämföra olika utbildningar för att se vem eller vilka som bäst passar dig, dina behov och dina önskemål. Vad som passar dig i tid, pengar och metod är ytterst viktigt. Ett bra tips är förstås att lyssna på tips från männsikor som redan gått utbildningarna – tänk dock på att du kan ha helt andra förutsättningar och önskemål.
Du måste hitta det som är bäst för dig - det är så det blir både effektivt och roligt!
Det finns många aktörer och utbildningsvägar att välja mellan - här på fordonskurser.se hittar du listor på de som är godkända av sina respektive branschorganisationer!
Hur lång tid tar det att gå en utbildning och ta exempelvis ett motorsågskort?
Hur lång tid det tar att skaffa sig ett förarbevis,
motorsågskort eller liknande varierar naturligtvis och beror på många faktorer; Vem du själv är, vilken grupp som utbildas, av vem och i vilken miljö. Dina egna erfarenheter och dina personligga förutsättningar spelar stor roll. De flesta utbildningar för ovanstående kort tar 1-2 dagar och till detta tillkommer litteraturstudier samt tid för examinationer. Ingen utbildare kan garantera att utbildningsmålen nås på viss tid - det absolut viktigaste är att alla mål nås med god kvalitet och säkerhet. För exempelvis motorsåg kan det vara OK att bara göra proven utan att gå kurserna innan, men arrangörerna rekommenderar egentligen inte att du försöker förkorta eller hoppa över något steg i utbildningen eftersom de allra flesta människor behöver repetera sina färdigheter. Erfarenheten visar att det ofta tar lika lång tid att ”lära om” som att ”lära nytt”.
Vad kostar det att ta ett truckkort, maskinförarkort eller motorsågskort?
Eftersom utbildarna agerar på den fria marknaden finns inget enhetligt pris eller någon fast prislista som gäller alla ”maskninkortsutbildningar”. Inte ens samma kurs för samma maskinslag behöver kosta detsamma på två olika ställen. Som riktmärke kan man säga att utbildningskostnaderna kan vara 2-3000:- för en endagskurs och 3-5000:- för en tvådagarskurs. Ytterst få kurser är längre än så. Ibland ingår kurslitteraturen och ibland behöver du köpa den separat. Till utbildningskostnaden kommer i de flesta fall även särskilda kostnader för provtillfällen (ifall sådana krävs) och om du behöver göra omprov kostar det extra. Det är alltså smart att se till så att man inte behöver göra provet mer än en gång.
Själva körkortet är ofta ett plastkort som adminstreras, registreras och skickas ut av den som kvalitetssäkrat kursen. (Nätverk, branschorganisation osv). Kortkostnaden varierar mellan 100-300:-,vilket är en liten summa i sammanhanget. Den som utfärdat kortet behåller även listor på alla er som tagit kort så om du förlorar ditt kort kan du beställa ett nytt för någon hundralapp i administrativ kostnad.
Hur länge gäller mitt kort?
När du fått ett godkänt truckkort, maskinförarkort eller motorsågskort finns ingen bestämd giltighetstid på kortet – det är ju främst ett intyg på att du slutfört teoretisk och praktisk utbildning. Arbetsgivare och uppdragsgivare är dock alltid skyldiga att se till att alla som arbetar med maskiner har tillräckliga och uppdaterade kunskaper - därför kan de behöva fortbilda sina arbetstagare emellanåt. Behovet av repetition ökar naturligtvis ju mer kvalificerade arbeten som skall utföras och ju mindre regelbundet du praktiserar dina kunskaper. De kunskaper du har om maskinen/maskinkörningen har du alltså formellt alltid kvar, men de kan behövas förnyas och underhållas ibland – där gäller detsamma för både dig och maskinen!
För att få en utbildning som garanterar att du är behörig och tillräckligt skicklig för att handha en maskin eller såg behöver du alltså lägga en del tid, tanke och pengar på att nå målet. Det kommer att vara värt det, även för dig som redan använt den tänkta maskinen en del. Det är inte långt ifrån säkert, eller ens troligt, att du sparar tid på att hasta eller sparar pengar på att snåla. Du behöver satsa tid och pengar för att öka säkerheten och tryggheten- på så vis blir jobbet roligare.