Säkert vårtecken: Ta av dubbdäcken!

korkort
Idag, 15 april, är sista dagen då det är tillåtet att köra med dubbdäck på vägar där det inte råder vinterväglag. Så för alla som bor och kör i de delar av Sverige där våren kommit är det nu dags att lägga undan påskäggen en stund och se till att få dubbdäcken bytta till sommarsulor. (Om man inte redan fixat den saken).

Regeln kring vinter- och dubbdäck lyder: "Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag."

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är alltid polisen, inte du som förare, som avgör om det råder vinterväglag eller ej. Eftersom vi bor i ett väldigt avlångt land kan väglaget bedömas mycket olika i norr och söder. Ofta behålls dubbdäcken efter 15 april i landets norra delar medan skåningar ofta bytt däck långt tidigare. Den som vanligtvis bor i ett "vinterfritt område" men ska resa norröver där snö och is kan förekomma får behålla vinterdäcken på väg till och från resmålet.

Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 16 april.

Reglerna om att vinterdäck ska användas i vinterväglag gäller fordon som kräver B-körkort så som personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Även tyngre fordon som körs med C-körkort och D-körkort, alltså tunga lastbilar och bussar, måste ha vinterdäck vid vinterväglag. Att välja mellan dubbade eller odubbade däck står dock föraren fritt.

Har du valt dubbdäck och befinner dig på en o-vintrig plats är det alltså dags för ett av det säkraste vårtecknen, jämte tussilagos och pollen; Däckbyte.