Riskutbildning krav för förarprov

korkort
Inför sommarsäsongen är det alltid högt tryck på Vägverkets provkontor där många vill göra sina teoretiska och praktiska förarprov för att skaffa körkort. Alla som ska göra förarprov för B-körkort (personbilskort) måste ha genomgått en obligatorisk riskutbildning innan teoriprov och uppkörning kan göras.

Riskutbildningen är delad i två delar: Den så kallade "Riskettan" handlar om riskfyllda beteende kopplade till exempelvis alkohol, trötthet och annan ouppmärksamhet. "Risktvåan" handlar om att köra under svåra förhållanden, t ex i halt och dåligt väglag. Del två var den tidigare så kallade "halkkörningen" som varit obligatorisk för körkortstagare sedan mitten av 1970-talet. Alla som tagit svenskt körkort de senaste 40 år har alltså genomgått riskutbildning och om man förlorar sitt körkort och/eller av någon anledning behöver ta om sitt körkort är en av de vanligaste frågorna "Måste jag göra om riskutbildningen?" Svaret är nästan alltid "JA".

Riskutbildningen är giltig i fem år, men när du väl fått ditt körkort upphör utbidlningen att gälla. Det vill säga - om du behöver ta om körkortet behöver du även göra om riskutbildningen, och den måste alltid vara godkänd innan du får göra dina nya förarprov. Ifall ditt körkort återkallats har du troligen visat brister i ditt omdöme och säkerhetstänk - därför är detta en helt rimlig regel och du måste repetera Riskutbildningens alla delar innan du kan skaffa nytt körkort.

Måste man ALLTID gå om dessa utbildningar när man redan haft körkort? Finns det inga undantag? Jo, det gör det förstås. Om du har B-körkort med villkor för automatväxlad bil och vill upphäva detta villkor - det vill säga göra nya förarprov för att få köra manuell bil - behöver du inte göra om någon av riskutbildingsdelarna. Inte heller om du har giltigt körkort och ombeds komma in med bevis om godkända förarprov för att få ha kvar körkortet. Det är då proven som ska intygas medan riskutbildningarna uppenbarligen inte har ifrågasatts.

Liknande regler gäller även för riskutbidlningar på motorcykel, det vill säga de som krävs för att få göra förarprov för A-körkort.