Nu gäller nya föreskrifter för YKB

korkort
Att yrkesmässigt utföra persontransporter med stora bussar och godstransporter med tunga lastbilar ställer höga krav på god yrkeskompetens, skicklighet och aktuell kunskap. Sedan september 2016 krävs därför att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande gäller för persontransporter med buss sedan året innan. För att få ditt yrkeskompetensbevis, YKB, måste du gå en grundläggande förarutbildning och därefter klara särskilda prov. Som yrkesaktiv förare måste du sedan, vart femte år, gå en fortbildning för att ditt YKB ska hållas aktuellt.

Sedan förra veckan, från 2 maj 2017, gäller uppdaterade föreskrifter och råd för YKB-utbildningarna i Sverige. Bland annat har man reviderat utbildningsmålen så att de tydligt repeterar och aktualiserar yrkesförares kunskaper för godstransport respektive persontransport (se målen nedan).

För att bedriva godkänd YKB-utbildningsverksamhet krävs tillstånd från Transportstyrelsen. Tillståndet söks med uppgifter om vilken typ av utbildning man vill bedriva, beskrivning av utbildningsmetoder och koppling till kursmålen, beskrivning av trafikmiljön och undervisninglokalerna för kurserna, hur och vilka fordon som ska användas samt planer för hur utbildaren kan säkerställa att kursdeltagarna tillgodogör sig utbildningen. Förordningen säger även en del om hur kursanmälan ska gå till och vilka krav som ställs på lärarna. De ska t ex ha dokumenterad erfarenhet från branschen och rätt körkortskompetens.

Den som ska gå en YKB-utbildning måste kunna legitimera sig och måste delta i utbildningens alla delar. Deltagare måste alltid ha gällande körkort med körkortsbehörighet B. Vid utbildning för godstransporter krävs även körkort med körkortsbehörighet C, C1, C1E eller CE. Vid utbildning för persontransporter krävs körkort med körkortsbehörighet D, D1, D1E eller DE. Motsvarande behörigheter eller gällande körkortstillstånd räknas också.

De tre huvudmålen för YKB-fortbildningarna kan sammanfattas så här:

1. Avancerad träning i rationell körning med beaktande av säkerhetsbestämmelserna
Godkänd förare ska känna till kraftöverföringens och säkerhetsanordningarnas egenskaper för att på bästa sätt behärska fordonet, minska slitaget, optimera bränsleförburkningen och förebygga störningar. Den som kör godstransporter ska kunna sköta en lastning och samtidigt uppfylla säkerhetskraven och ett korrekt utnyttjande av fordonet. Den som kör persontransporter ska kunna säkerställa passagerarnas säkerhet och bekvämlighet.

2. Tillämpning av bestämmelser
Godkänd förare ska känna till sociala förhållanden och aktuella bestämmelser inom vägtransportsektorn.

3. Hälsa, vägtrafiksäkerhet och miljösäkerhet, service, logistik
Godkänd förare ska vara medveten om riskerna i trafiken och om arbetsrelaterade olyckor, vara medveten om vikten av fysisk och psykisk förmåga samt kunna hantera krissituationer.

Efter genomförd fortbildning eller delkurs ska intyg utfärdas till godkänd förare. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år och därefter är det åter dags att repetera och aktualisera sina kunskaper.