Många sökande till ny lokförarutbildning

tåg
För drygt ett år sedan fick MTR Nordic, företaget som bland annat driver pendeltrafiken och tunnelbanan i Stockholm, tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta en yrkeshögskoleutbildning (YH) för lokförare. Tillståndet gäller 60 studiemedelsberättigade utbildningsplatser för nya lokförare i Älvsjö, söder om Stockholm. Hälften av dem ska starta sin lokförarutbildning hos MTR hösten 2017 och hälften startar hösten 2018. Den här YH-utbildningen går på heltid under 44 veckor, ger 220 yrkeshögskolepoäng och leder efter godkända prov till lokförarbevis. Teoristudier kommer att blandas med praktiskt lärande på en arbetsplats inom branscher där det finns stora behov av utbildad arbetskraft.

Idag är bristen på lokförare stor och väntas inte minska de närmaste åren - tvärtom gör pensionsavgångar och ökat antal resenärer att fler tågförare behövs! Ändå kan inte alla som vill få komma in på MTR:s lokförarutbildning: Inför kursstarten i höst har man fått in 362 ansökningar - till 30 platser! Det ger mer än ett dussin sökande till varje utbildningsplats vilket är långt över förväntan. Tidigare har det varit svårare att få sökande i storstadsregionerna så den här yrkesutbildningens popularitet i Stockholm är extra positiv.

Nu påbörjas det omfattande arbetet att välja ut de 30 eleverna som ska få de eftertraktade platserna, senast 30/6 ska antagningsbeskeden skickas ut. De som antas och genomför sina studier på bästa sätt spås en ljus framtid på arbetsmarknaden. Läs gärna mer om tågutbildningar för lokförare och ombordspersonal via denna länk.

(Bild från Viktor Fremling/järnvägsnyheter)