Många med MC-kort efterfrågar kvalificerad förarfortbildning

korkort
För att få sitt MC-kort går naturligtvis alla motorcyklister en teoretisk och praktisk förarutbildning. När de har sin körkortsbehörighet är många av motorcykeldrömmarna möjliga, men väldigt många förare vill även lära sig mer! Det finns då ett stort utbud av kurser och förarutbildningar som gör dig till en ännu bättre och säkrare förare på hojen.

I Europa finns hundratals arrangörer av avancerade förarkurser för körkortsinnehavare, men kvaliteten skiftar och det är inte lätt för en privat motorcyklist att veta vilken utbildare som är den bästa och mest lämpliga för det en behöver och önskar.

För att hjälpa motorcyklister att välja utbildare har den europeiska organisationen för motorcykeltillverkare, ACEM, lanserat en ny europeisk kvalitetscertifiering för MC-fortbildning. Tanken är att kvalitetscertifieringen ska garantera att utbildningen håller god kvalitet. Dessa certifierade utbildningar kommer med största sannolikhet bli attraktiva och väljas av många medvetna förare, det kommer innebära stora möjligheter och god publicitet för den certifierade utbildningsanordnaren.

Certifieringen är öppen för alla europeiska organisationer och kursarrangörer som vill låta sina utbildningsprogram utvärderas. Det finns strikta kriterier och krav på utbildningens innehåll, metodik och utbildare. Bedömningen görs på inskickade dokument och ett uppföljande expertbesök hos utbildarna. Om alla kriterier uppfylls får organisationen/kursarrangören en certifiering som gäller i fyra år, med återkommande kontroller och utvärderingar för att säkerställa att den höga kvaliteten behålls.

Sveriges Motorcyklister, SMC, är en av Sveriges stora aktörer inom avancerad MC-förarutbildning med 250 förarkurser med 800 utbildade instruktörer i sitt utbud. Kursverksamheten hålls ihop centralt och organisationen ser många fördelar av att få en erkänd kvalitetsstämpel. Därför är de nu på gång med ansökan om att få den europeiska certifieringen. Förhoppningen är att certifieringen ska visa motorcyklister, klubbar, motorcykelorganisationer, tillverkare och myndigheter att SMC ger kvalitetsutbildningar - att de är en seriös och pålitlig aktör som även är värd att lyssna på i sammanhang där motorcyklisters intressen eller säkerhet diskuteras.

Det kan tyckas märkligt att MC-tillverkare som ACEM involverar sig i att kontrollera och rekommendera fortbildningar, men detta är ett av alla sätt som industrin vill bidra till ökad säkerhet gällande motorcyklar. Hur trafiksäkra och avancerade tillverkarna än gör sina hojar blir de inte säkra om inte föraren och medtrafikanterna är kompetenta och ansvarfulla. All forskning visar att den mänskliga faktorn är orsak till de allra flesta olyckorna och då vill man naturligtvis fortbilda så många mänskliga förare som möjligt. Därför ställer sig branschen bakom "det livslånga lärandet" och förespråkar ständig fortbildning och möjlighet att uppgradera sina kunskaper när man byter till en tyngre cykel, ska köra för första gången på lång tid, vill finslipa några moment eller få bättre koll på risker och modernt säkerhets- eller miljötänk.

Även i Sverige vet rättsväsendet, försäkringsbranschen och Trafikverket att avancerade fortbildningar för motorcyklister är det allra bästa sättet att förebygga MC-olyckor. De stöttar därför seriösa trafikutbidladre och att få ett kvalitetsäkringssytem kan vara ytterligare steg på vägen mot att göra de efterfrågade fortbildningarna ännu mer seriösa och attraktiva.