Lastbilsförare har fått en ny rastplats

korkort
I solsken och med blågula band invigdes nyligen ett sprillans nytt och modernt truckstop i Västerås, vid Västerledsmotet i anslutning till Arvers lastbilsanläggning.

Truckstopp erbjuder parkering för tunga lastbilar och rastplats för lastbilsförare, de finns runtom i Sverige och är av skiftande kvalitet. Det är av yttersta vikt att alla yrkestrafikanter har tillgång till bekväm och säker miljö då de tar sin rast eller dygnsvila, men ändå är bristen på upplysta, trygga och välfungerande rastplatser ett stort problem i hela Sverige. Istället väljer (eller tvingas) många förare stanna sina fordon vid vägkanten eller på dåliga uppställningsplatser.

För att råda bot på en del av problemen i Mälardalen erbjuder nu det nya stoppet en möjlighet att vila, slappna av och äta en god bit mat så att chaufförernas arbetsmiljö blir bra. I närheten finns även tankningsstation och servicemöjligheter så att även fordonen får det de behöver.

Platsen har utrymme för 68 parkerade lastbilar, dels på en vanlig parkering och dels på en som är inhängnad. Den öppna parkeringen är avgiftsfri och kommer inom kort att ha både restaurang och servicebyggnad med dusch och toalett. Den inhängnade parkeringen kommer att vara avgiftbelagd och erbjuda samma service som den öppna delen. Den låsta och övervakade delen av området passar förare med värdefullt gods i bilen. Varän lastbilarna är parkerade kommer de även kunna övervakas via kameror så att den rastande lastbilsföraren kan ha sitt fordon under uppsikt hela tiden, något som efterfrågas särskilt av dem som kör tankbilar. Under planeringen och byggnationen av Truckstoppet har Transportfacket tillfrågats om synpunkter och önskemål från yrkesverksamma förare på våra vägar. Detta uppsakattas mycket och förutsättningarna är goda för att truckstoppet ska fungera bra och bli välbesökt.

Genom att ge lastbilförare en trygg och trivsam rastmiljö är förhoppningen även att lastbilar inte längre ska parkeras på gator eller marker runt om i staden. Samtidigt hoppas aktörer i Västerås öven att staden ska uppmärksammas som en attraktiv och inressant logistikstad. Den som tycker lastbilsföraryrket verkar attraktivt och intressant kan med fördel läsa mer här om C-körkort för tung lastbil och om YKB för yrkesverksamma lastbilsförare.