Motormännen har nyligen gjort 20 000 observationer ute i trafiken för att kolla hur många trafikanter som använder sin mobiltelefon samtidigt som de kör. Resultatet är skrämmande:
7,6 procent höll i mobilen då det körde, yrkesförare i större utsträckning än privatförare.mobilen används i och på alla slags fordon, även på motorcyklar och i riktigt tunga yrkesfordon. För några år sedan gjordes en liknande undersökning och då var det 6,6 procent av förarna som körde med mobilen i handen. Det har alltså skett en ökning med 15 procent, trots att Transportstyrelsen och andra intressenter lagt miljontal kronor på omfattande kampanjer för att stoppa "rattsurfandet".
Av privatförarna i personbilar avsedda för
B-körkort eller i större fordon var det 6,4 procent som höll på med mobilen vid ratten. Två MC-förare med
A-körkort (av 143 observerade) höll ena handen på styret och den andra runt mobilen. Av yrkesförarna observerades hela 11 procent med mobilen i handen. Detta är vad som var synligt i denna undersökning, men i många andra enkäter uppger hela 35-55% att de ibland använder mobilen medan de kör. Mobilen används inte bara för att prata i telefon, förare använder den även för att skicka meddelanden via sms eller chatt, surfa på internet, spela spel, lyssna på musik eller till och med titta på filmsnuttar!
Sverige är det enda landet inom EU där man inte infört något tydligt förbud mot att hålla mobil eller surfplatta i handen under körning. Eftersom det inte är bevisat att handhållen mobiltelefonanvändning innebär större distraktion och fara än exempelvis handsfree har svenska myndigheter inte tagit ett sådant beslut. Enligt våra trafikregler får mobilen användas om det inte inverkar menligt på körningen, men det är dock svårt att bevisa vilka faror eller olyckor som uppstått vid oförsiktig mobilanvändning bakom ratten. Det finns ett stort stöd från allmänheten och vissa trafikföreningar (däribland Motormännen) att gällande lagar måste skärpas. Framtiden får utvisa hur det blir med det.