Sjövett och kunskaper om båtliv är naturligtvis A och O för säker vistelse till sjöss. Tyvärr är varken nykterhet, flytväst eller larmmöjlighet något självklart för alla ombord på fritidsbåtar. Det visar dyster statistik från polis, myndigheter och båtlivsorganisationer. De senaste fem åren har antalet dödsolyckor med fritidsbåt sjunkit så sakteliga, men under 2016 verkar den positiva trenden ha vänt; i år har fler människor i fritidsbåt omkommit till sjöss.
De som omkommit i drunkningsolyckor på fritiden färdas ofta i en liten motorbåt eller i en kanot – alltså i relativt små och oskyddade farkoster. De flesta som drunknat är män över 40 år, de har inte kunnat tillkalla hjälp tillräckligt fort och i 80% (!) av fallen var de påverkade av alkohol. Många saknade flytväst då de hamnade i vattnet. Undersökningar visar att endast 10% av männen på svenska fritidsbåtar använder flytväst medan så gott som 100% av alla barn bär flytväst hela tiden i och runt båten. Alltså är barnen bättre på detta och de vuxna är mer aktsamma om sina minderåriga båtfarare, samtidigt som många män verkar tro att de klarar sig bra utan flythjälp.
Förutom olyckor med fritidsbåtar händer naturligtvis även olyckor med yrkessjömän i tjänst på sjö och hav. Totalt är dödssiffran oacceptabelt hög, i Sverige omkom över 100 personer under 2015.
Trots idoga kampanjer om sjösäkert beteende vistas alltså många - särskilt äldre eller medelålders män - fortfarande på sjön utan flytväst och med alkohol i blodet. Dessutom har många - särskilt fritidsbåtförare och kanotister - haft svårt att nå hjälp eftersom deras mobiler slutat fungera då de blivit våta vid olyckstillfället. Svenska Livräddningssällskapet och Svenska Båtunionen, tillsammans med många andra, driver idoga kampanjer om att alla på sjön måste bära flytväst, hålla sig nyktra och se till att ha sin mobiltelefon i vattentätt fodral. Genom dessa enkla åtgärder skulle drunkningsolyckorna minskas avsevärt.
Vi på fordonskurser.se är även övertygade om att rätt kompetens om sjösäkerhet och båtvett minskar oförsiktigt beteende. Därmed är
sjö- och båtförarutbildningar viktiga för alla som vistas till sjöss, oavsett båtens storlek eller längden på färdsträckan.
Båtradiokurser och
utbildningar för båtförarintyg, skepparintyg eller förarintyg för höghastighetsbåt är exempel på kurser som med säkerhet kan rädda liv. Se till att du har rätt kompetens inför nästa års båtsäsong.