I höst startar Folkuniversitetet, i samarbete med Trafikflyghögskolan och Malmö Yrkeshögskola, en ny omgång av sin yrkeshögskoleutbildning till kommersiell drönarpilot. Det här är en
flygutbildning som lockar allt fler i en yrkeskategori som spås lysande framtidsutsikter.
Trafikflyghögskolan kommer att hålla i flygträning och flygteori, samt alla pass kring teknikunderhåll, radiokommunikation och meteorologi. Malmö Yrkeshögskola står för utbildning i hård- och mjukvarutveckling. Folkuniversitet å sin sida utbildar i entreprenörskap och juridik. När utbildningen startar får deltagarna genast tillgång till drönare och flygtränar i verklig flygmiljö på flygplats, ihop med trafikflygarprogrammet.
Genom denna samverkan skapas en utbildning där deltagarna lär sig kontrollera avancerade drönare på tryggt och lagligt sätt, man får öva flygning i både kontrollerat och okontrollerat område, man får kunskaper om flygspråk och teknikunderhåll. Efter utbildningen kommer de examinerade drönarförarna inte bara kunna hantera flygning utan även driva företag och arbeta entreprenöriellt. Det ger lysande framtidsutsikter inom den växande "drönarbranschen" som inkluderar arbeten inom fotografering, övervakning, räddningsinsatser, länkande av datatrafik, informationsinsamling och inspektion av olika slag. Uppgifter som man kan tänkas utföra yrkesmässigt med drönare är exempelvis snödjupsmätning i fjällmiljö, inspektion av höga byggnationer, lätta leveranser, fotoarbeten, inventering inom jordbruk och skognäring.
Näringsliv, forskare och flygmarknaden ser många möjligheter till användning av drönare, men tillstånd och rutiner behöver delvis justeras för att kunna fungera ännu bättre i framtiden.
Läs mer framtidsutsikter för drönare här.
Utbildningen omfattar 50 veckors heltidsstudier. Efter utbildningen kommer man kunna arbeta som anställd drönaroperatör eller som egenföretagare, som kommersiell drönaroperatör eller drönarpilot, som ERPAS-operatör, ERPAS-pilot, UAS-operatör eller UAV-pilot.