Dags för båtägare och båtförare att ladda inför sommaren?

sjöfart
Vanligtvis är våren den tid då båtägare fixar sina båtar till den kommande säsongen, underhåller sin utrustning och uppgraderar sina båtförarintyg. Men den riktigt rutinerade och smarta båtägaren kan färstås göra en hel del av vårfixet redan nu.

Nu på hösten finns ju många fina och solglittriga dagar att spendera i hamnen vid din upptagna segelbåt, motorbåt eller kanot. Medan du fortfarande minns de små defekterna eller felen som du upptäckte i somras, är det nu en ypperligt bra tid att fixa dem. Det är naturligtvis skönt att packa in båten och båttillbehören i gott skick inför vinterförvaringen, och helt fantastiskt att ta fram allt helt och rent på våren! Innan du lämnar båten för vintern kan den gärna tvättas och städas ur, dynor och kapell kan gås igenom, segel och motor kan lagas och pysslas om efter behov. Bottenfärgen kan fixas, mögel tas bort och ytor kan med fördel behandlas redan nu. Det kommer spara både jobb och stress när vårsolen äntligen tittar fram.

Dessutom kan höstfixet spara pengar - det är mycket lättare att hitta bra rabatterade priser på reservdelar, tillbehör och tjänster så här års i båtbranschen. Fackfolk har större möjligheter att ge bra pris och snabbare service nu när det inte är högtryck och långa köer i buitiker och varv. Segel- och kapellmakare har en hel vinter på sig att hjälpa till med sitt efterfrågade hantverk eller goda råd, verkstäder eller båtbutiker har mer tid att hitta reservdelar och ägna sig åt experthjälp.

Att vistas i småbåtshamnarna, träffa båtvänner och andra under soliga hösthelger är både trevligt och smart - ju fler båtägare som finns på plats, desto färre obehöriga med dåliga avsikter dyker då upp. (Se nyhet om aktivitet i småbåtshamnar här).

Och naturligtivs är det inte bara båten och tillbehören som bör få lite extra tid och omtanke innan våren. Även din egen kompetens och dina båtförarintyg kan med fördel uppdateras. Om du är i hamnen de soliga dagarna kan du med fördel ägna mörka kvällar och snöig vintertid åt att ta ett nytt förarbevis för fritidsbåt; kanske en kustskepparexamen för större båtar eller en kurs för något specialintresse som båtradio- eller radrutbildning, höghastighetsbåt eller kanalsegling.

Så ladda för kommande säsonger redan nu, och strosa nöjt och lugnt med tid för kaffetermos och småfix i hamnen framåt vårkanten.