Är ditt B-körkort giltigt för att köra tung husbil i Norge?

korkort
Dags att rulla ut husbilen och ta säsongens första tur under påskledigheten? Peppad för en tur i Sverige eller är det dags att bege sig över gränsen till något av våra grannländer? På väg till Norge med en husbil som väger över 3500 kilo? I så fall kan du behöva bevisa att du har rätt att köra det aktuella fordonet.

Enligt gemensamma regler för alla EU- och EES-länder (nästan samtliga länder i Europa) är det inte tillåtet att köra tunga husbilar med ett vanligt B-körkort. Men det finns ett undantag från just denna regel: Alla som tagit svenskt B-körkort före juli 1996 får köra både personbilar och husbilar som väger över 3,5 ton. Detta är en så kallad "övergångsregel" som gäller efter att EU-länderna kommit överens om att samordna sina körkortsregler. När nya EU-gemensamma körkortsregler har införts fortsätter nämligen gamla nationella regler att gälla för den som redan har ett körkort när reglerna införs.

Att dessa undantag och övergångsregler finns betyder dock inte att alla vet om dem. Exempelvis i Norge har man haft problem med att reglerna inte är allmänt kända bland trafikpoliser och myndigheter. Svenska husbilsförare med B-körkort rekommenderas därför ta med en så kallad ekvivalenstabell från EU-kommissionen under husvagnsfärder på norska vägar. Tabellen finns att ladda ner från Transportstyrelsens hemsida under rubriken "Att köra med svenskt körkort i andra länder inom EES". Den visar skillnader mellan länder, beskriver övergångsregler och tydliggör vilka rättigheter som följer med ett svenskt körkort. Tabellen finns tillgänglig på flera språk och är ett ypperligt sätt att bevisa att du har rätt att köra det fordon ditt körkort är avsett för. Oavsett var i Europa du befinner dig.

Observera dock att det inte alltid finns övergångsregler för allt - vissa EU-gemensamma körkortsregler kommer du inte undan! Mer om svenska körkort i utlandet kan du läsa via denna länk.