I helgen är det äntligen dags för båtmässan,
Allt för sjön, i Stockholm. För många är det startskottet på båtsäsongen då sjöfolk och båtentustiaster inspireras och laddar upp inför våren och sommaren.
Mässan öppnar för branschfolk och speciellt inbjudna gäster på fredag 4 mars. Under kommande två helger och en hela veckan däremellan,
5-13 mars, hålls mässan öppen för alla.
Allt om sjön är Skandinaviens största båtmässa med mer än 90 000 besökare årligen. Förra året ordnades den åttionde mässan med rekordsiffran 94 370 betalande inträden, man hoppas naturligtvis på liknande uppslutning i år. Mässan arrangerades första gången 1922 i marmorhallarna vid Stureplan, sedan 70-talet har man hållit till på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Mässan rör allt om fritidsbåtar och sjöliv för privatpersoner. För
båtförare och skeppare och andra entusiaster, med eller utan egen båt. Där finns utställningar och föreläsningar, prova-på-aktiviteter och erbjudanden från både företag och föreningar inom sjölivssektorn. Där presenteras sprillans nya båtmodeller och där ställs riktigt gamla rariteter ut. Både gammal och ung, erfarna sjöbjörnar och nyfikna nybörjare – det finns något för alla. I år är det fler båtar än på länge som visas i mässhallen och några av dem har världspremiär på plats.
Den stora båthallen fylls till bredden av alla olika typer av båtar en besökare kan tänka sig. En stor del av nöjet är att se alla nyheter som presenteras och i år kommer man kunna beskåda exempelvis lyxiga salongsbåten Princess V48, den snabba till fiske- och nöjesbåten Tracker Proguide V175 Combo, samt en fabriksny day-cruising-båt från Nimbus som gör sin världspremiär på mässan.
Mässan är indelad i åtta teman med olika utställare med fina erbjudanden och aktiviteter. Årets teman är:
1. Motorbåtar: Här presenteras de senaste motorbåtarna; både mindre dagsbåtar för kustnära turer och jättestora åk för långfärder på de sju haven.
2. Segling och kajaker: Här finns sportbåtar, jollar, kajaker, segelbåtar och segelmakare – allt för dig som gillar vind och muskelkraft som enda motor. Här finns massa inspiration, tips och nyheter. En nyhet på årets mässa är "Sail Forum" där segling presenteras i intressanta seminarier med kända seglare, inspirationsfilmer och bilder som väcker seglingslusten. Den andra nyheten är den stora inomhusbassängen där besökare kommer att få se, testa och lära sig mer om den trendiga vattensporten SUP. SUP är en förkortning av Stand Up Paddling vilket är en snabbt växande och mycket populär aktivitet.
3. Classic Boat Show: Här visas klassiska båtar från en svunnen tid. Detta är något för alla som inte bara har ett allmänt intresse för sjön utan även för vackra klassiska träbåtar. I år är teman ”Classic Offshore Race Design” där racingbåtens historia och design presenteras i en unik visuell show.
4. Barnskoj: Här finns lekskepp, sjövettsskola för barn, spännande experiment, filmvisningar, figurballonger och mysstunder. Meningen är även att visa aktivieter som kan få både stora och små att vilja vara mer med på sjön.
5. Tillbehör: Här finns Europas största tillbehörsutställning med alla prylar och gadgets du behöver (eller inte behöver).
6. Livet ombord: Här finns insiprerande tips och erbjudanden för ett bekvämare och smartare liv på fritidsbåten. Fokus är god mat, mysig inredning, fiffig förvaring, snygga dynor och tyger, moderna kökslösningar och intelligenta kylskåp – för att ge några exempel.
7. Miljö och Hållbara hav: Information och exempel på vad som händer med miljön i våra sjöar och på Östersjön. Vad kan vi göra för att värna om Östersjön och hur kan vi se till att vattnet vi färdas på bevaras?
8. Säkerhet: Information och inspiration till ett säkrare liv till sjöss. Här visas bra utrustning, aktuella nyheter, föreläsningar och en massa tips.
Föreläsningar, inspiration och utbildning.I flera montrar eller salonger erbjuds föresläsningar och filmvisningar för att inspirera, informera och peppa besökare. I år kommer man bland annat kunna lyssna på världens yngsta världsomseglare, träffa en familj som åkt båt i det ryska kanalsytemet, möta människor som förverkligat till synes omöjliga drömmar till havs, höra mer om trender inom båtcharter och möta en av världens främsta segelbåtskonstruktörer.
Det kommer att bli både lärorikt och roligt!
Söker man utbildningar av mer traditionellt slag kommer det finnas många sjölivsutbildare på plats; segelsällskap, båtklubbar, navigationsskolor, seglarskolor, seglarlägerarrangörar, sjösportskolor och flera läroverk. Både för den som vill framföra fritidsbåt och för den som funderar på att
bli yrkessjöman erbjuds mycket. Kan du inte träffa utställare och utbildare på mässan kan du läsa
mer om sjöfartsutbildningar på denna sida.
Fika, mat och dryckFör de hungriga och törstiga, eller bara kaffesugna, mässbesökarna erbjuds många alternativ. Stockholmsmässan har ett stort utbud av restauranger och caféer där man kan få allt från sushi och wok till traditionella hamburgare eller svensk husmanskost. Lättare sallader, mackor och soppor finns också, liksom fika och glass. För barnfamiljer finns en särskild pick-nick-plats där man kan äta medhavd matsäck eller värma barnmat i micro.
TillgänglighetGrundtillgängligheten är god till alla mässans matställen, utställningshallar och föreläsningssalar. Vid mycket folk eller uppbyggda montrar kan tillgängligheten och framkomligheten begränsas något. Vid huvudentrén finns 20 parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning och för den som behöver finns ett antal rullstolar att låna vid samma entré.
Gå på två mässor till priset av enEftersom Stockholmsmässan är så stor arrangeras flera populära mässor samtidigt i området. När flera mässor pågår parallelt ingår de i varandras entrépris. Alltså kan du som besöker
Båtmässan även besöka de andra mässområdena utan extra kostnad.
Under båtmässans första helg,
5-6 mars, pågår eventet
Hektar. Det är en helt ny och modern publikmässa för alla med lantställen, trädgårdar och mark. Under andra helgen,
11-13 mars, pågår den välbesökta
Vildmarksmässan. Välkomna att besöka en av dessa mässor när du är på plats!