Vilken flygutbildning passar för ett yrkesliv inom flyget?

flyg
Att jobba inom flygsektorn lockar många - och många behövs också i branschen! Att arbeta inom flyget kan innebära helt olika uppgifter och utföras av helt olika yrkesgrupper. Det som oftast nämns som flygbranschens drömyrke är naturligtvis att vara yrkespilot, men även kabinpersonal som flygvärdinna och steward lockar många. Att underhålla och utveckla planens teknik eller konstruktion är yrken som spås ljusnande framtid - att utbilda sig till flygmekaniker eller flygtekniker är ett klokt utbildningsval.

Arbetsmarknaden för såväl tekniker som mekaniker är god och merparten av företagen inom branschen har anställt dessa yrkesgrupper senaste året, mestadels för att ersätta personal som gått i pension eller lämnat yrket, men 10-20% av anställningarna har gjorts med anledning av utökad verksamhet och större behov av kompetens. Företagen avser även att fortsätta nyanställa de närmaste åren. Särskilt behov av flygtekniker är stort och då allra mest inom struktur (metall/komposit/trä) samt flygelektronik. Det finns också fortsatt behov av fler flygmekaniker och även här allra mest inom struktur. Kompetensbehovet kan dock svänga snabbt eftersom branschen är internationell och stora multinationella aktörer kan plötsligt bestämma sig för att ändra sin verksamhet.

För att bli flyg- och/eller helikoptermekaniker läser du en gynmasieutbildning som erbjuds på sju platser i Sverige. Där sker även yrkeshögskoleutbildning till flyg- och /eller helikoptertekniker. Utbildningar på gymnasier och yrkeshögskolor är nästan alltid kostandsfria och berättigar till studiemedel eller liknande ersättning.

Eftersom flygbranschen i allmänhet går upptåt och flygresandet - både nationellt och internationellt - slagit topprekord de senaste åren finns goda jobbutsikter även för den som vill arbeta ombord på flygplan, i kabinen bland passagerare eller som pilot i cockpit.

Att arbeta som pilot innebär mycket mer än att "bara flyga". I jobbet ingår att förbereda sina flygningar och göra färdplaner, inspektera flygmaskinen innan start och ta övergripande ansvar för planet, besättningen och passagerarna. Flygbesättningen består av en kapten och en styrman som oftast delar på uppgifter som styrning, navigation och radiokommunikation. Första steget i en pilotutbildning är att gå den grundläggande utbildningen till PPL, Private Pilot Licence. Med detta första flygcertifikat kan du flyga små privatplan. För att yrkesarbeta som pilot krävs en länge och mer omfattande utbildning. Du bygger på din PPL med flera månaders teorikurser och samlar ihop minst 150 timmar praktisk flygträning. Nästa steg blir att flyga tvåmotorigt och starta instrumenträning, så småningom kan du nå flygcertifkat för yrkespiloter: CPL, Commersial Pilot Licence. Mer om flygutbildningar kan du läsa via denna länk.