Verksamhetsbidrag säkrar certifikatsutbildningar hos Kryssarklubbens Seglarskola

sjöfart
Föreningen Svensk friluftsliv är en av Sveriges största folkrörelser; där samlas 24 medlemsföreningar/friluftsorganisationer med sammanlagt två miljoner medlemmar varav 300 000 är barn och ungdomar samt tio tusentals är ideellt engagerade ledare. Svenskt Friluftsliv driver friluftsrelaterade frågor, verkar för att bevara möjligheten att vistas i den svenska naturen och öka friluftslivets status i samhället. En viktig uppgift för föreningen är även att stärka medlemsföreningarnas långsiktiga finansiering och fördela de statliga medlen till landets friluftsorganisationer.

I år är regeringens anslag till friluftslivet högre än tidigare och fler organisationer har sökt statligt bidrag för sin verksamhet. För några dagar sedan meddelade Svenskt friluftsliv att nästan alla deras medlemsorganisationer (för år 2015) får vara med och dela på det totala statsbidraget om 47,8 miljoner kronor. Drygt 21 miljoner kronor ges i organisationsbidrag, i förhållande till respektive förenings medlemsantal och aktivitetsnivå. Drygt 26 miljoner kronor ges i verksamhetsbidrag som stöd till specifika verksamhetprojekt efter särskild prövning och förenat med resultatkrav.

Dessa statliga bidrag är mycket viktiga för friluftslivet och bidrar till att landets friluftsföreningar kan erbjuda en rad aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i alla samhällsgrupper.

Kryssarklubbens Seglarskola är en av dem som nu, genom detta, fått ekonomiskt verksamhetsstöd för specifika certifkatsutbildningar: Seglarskolans fartyg är klassade som traditionsfartyg och för att få framföra dessa krävs en säkerhetsbesättning med godkända certifikat. För de de trettiotal seglingar som görs med skolan fartyg varje år krävs exempelvis trettio behöriga befälhavare och båtsmän samt sextio duktiga styrmän och instruktörer. Eftersom verksamheten är helt ideell arbetar besättningarna på sin semester eller annan fri tid. Befälen bekostar i dag även delar av sin nautiska utbildning själva, även om seglarskolan självklart genomför flera moment i egen regi för att hålla ner kostnaderna. Till glädje för Svenska Kryssarklubben och Kryssarklubbens Seglarskola får de nu 377 000 kronor från Svenskt friluftsliv för att säkra utbildningarna för dessa frivilligarbetande och ideellt engagerade säkerhetsbesättningar. Pengarna fördelas under tre år och kommer att bidra till ökad säkerhet ombord på skolfartygen och ökade kunskaper om sjösäkerhet i stort.

Andra föreningar och organisationer som är med i Svenskt friluftsliv är Cykelfrämjandet, Friluftsfrämjandet, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Riksförbundet Hälsofrämjandet, Riksförbundet Sveriges 4H, Scouterna, Sportfiskarna, Svenska Brukshundsklubben, Svenska Båtunionen, Svenska Cykelsällskapet, Svenska Fjällklubben, Svenska Folksportförbundet, Svenska Frisksportförbundet, Svenska Gång- och Vandrarförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Jägareförbundet, Svenska Kanotförbundet, Svenska Kennelklubben, Svenska Klätterförbundet, Svenska Livräddningssällskapet, Svenska Orienteringsförbundet, Svenska Skridskoförbundet, Svenska Turistföreningen. För att få del av bidragen krävs att friluftsorganisationen/föreningen värnar det enkla, naturnära och långsiktigt hållbara friluftslivet, att de främjar ett tryggt och säkert friluftsliv samt bidrar aktivit till att utveckla barns och ungdomars intresse för motion och friluftsliv, eller verkar för ökad kunskap om och hänsyn till natur- och kulturmiljön.