Vem är framtidens bästa truckförare och skickligaste yrkesutövare?

truck-maskin
Vartannat år ordnas den fartfyllda tävlingen ”Yrkes-SM” där hundratals gymnasieungdomar tävlar i ett sextiotal grenar kopplade till praktiska yrken. Förutom en prestigefylld tävling är hela evenemanget även en välregisserad satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Här söks framtidens bästa yrkesutövare och nyfikna ungdomar som kanske vill bli truckförare eller briljera i något annat praktiskt yrke.

Nästa Yrkes-SM hålls i Uppsala 25-27 april 2018, men redan nu har kvaltävlingarna startat!

Under SM kämpar ett hundratal av landets mest yrkesskickliga ungdomar om mästartitlarna och samtidigt pågår utställningar, prova-på-aktiviteter och informationsträffar för att visa och upplysa om praktiska yrken. Senaste gången, 2016, kom över 22 000 besökare till evenemanget för att testa och få veta mer om 60 praktiska yrken som exempelvis bagare, barnskötare, betongarbetare, bilskadetekniker, butikssäljare, CAD-operatör, glasmontör, golvläggare, hamnarbetare, hudterapeut, maskinförare, plattsättare, servitör, svetsare, webbdesigner och yrkesförare.

Inom flertalet av de yrken som visas på Yrkes-SM saknas det arbetskraft. Både idag och framöver ser arbetsmarknaden mycket ljus ut för den som vill ha ett praktiskt yrke. En bransch som särskilt brinner för att rekrytera fler duktiga ungdomar, bredda och vässa yrkeskårens kompetens är Transportbranschen. Deras samarbetsorganisation TYA anordnar redan nu SM-kval för gymnasieelever på fordonsprogrammen för att hitta de allra vassaste kandidaterna till mästerskapet. De håller fem kvaltävlingar på fem platser där ungdomar tävlar med lastbil och truck. Första deltävlingen har redan hållits i Skellefteå och resterande kval går av stapeln under oktober månad: 3/10 i Sundsvall, 10/10 i Norrköping, 12/10 i Borås, 17/10 i Karlshamn. Tävlingsmomenten för truckförare och lastbilsförare innefattar lastsäkring, teoretiska prov och precisionskörning med både lastbil och truck. Från varje kval kommer förare att kvalificera sig till Yrkes-SM i april och förhoppningsvis kommer deras insatser och uppvisningar där ge ännu fler intresserade ungdomar till fordons- och maskinförarutbildningar.

Bild: TYAs foton från tidigare yrkes-SM