Tips för säkrare trafik under mellandagarna

korkort
Nu, mellan jul- och nyårshelgerna, är det många som är ute och rör sig på vägarna. Från storstadsområdena reser de allra flesta, ut i resten av landet, för att hälsa på släkt och vänner eller njuta av vinterledighet i snörikare landskap. Det är mycket trafik som rör sig och om vädret är hårt kan det påverka resandet ytterligare.

Vägverket prioriterar att underhålla och ploga de större vägarna så de är oftast de säkraste alternativen i vinterväglag. Webbtjänsten "Läget i trafiken" ger alltid de senaste rapporterna om aktuella olycksplatser, köbildningar, snöproblem eller vägarbeten - se till att du har koll på det innan du ger dig ut i mellandagstrafiken.

Tips från Vägverket är att vägar med mötesseparering och trafiksäkerhetskameror är säkrare än vägar utan. Om du råkar ut för en incident och måste stanna din bil är det viktigt att försöka hålla sig undan från övrig trafik - ju mindre vi är i vägen för varandra desto bättre!

Självklara tips till förare är att vara nykter och utvilad, inte vara stressad och inte köra för fort, hålla avstånd och se till att alla passagerare är bältade. Trots att alla förare med godkända körkort egentligen vet detta så orsakar slarv och stress onödigt många olyckor på våra vintervägar.

Se till att du är med och bidrar till säkrare trafik i mellandagarna och under kommande helg.