Svenska ”batteridrottningen” kan få moderna elbilar att köra ännu längre

korkort
Dalkullan, kemisten och entreprenören, Christina Lampe-Önnerud, har under det senaste decenniet grundat ett par framgångsrika batteribolag i USA, fått flera utmärkelser som innovatör och entreprenör, blivit utsedd till ”årets svenska kvinna”, agerat TED-talare och varit sommarpratare i P1.

För fem år sedan samarbetade hennes dåvarande bolag, Boston Powers, med datorjätten HP (Hewlett Packard) kring ett litium-jon-batteri för bärbara datorer, med kortare laddningstid samtidigt som det hade högre prestanda och mycket längre livslängd än andra batterier på dåtidens marknad. Det klarade 1000 uppladdningar och skulle därmed hålla lika länge som datorn, det nådde 80% av sin kapacitet redan efter 30 minuters laddning och var i det avseendet flera gånger bättre än sina konkurrenter. Sedan samarbetet med HP har Lampe-Önnerud vidgat vyerna ytterligare och samarbetar nu alltmer med företag inom transport- och elektronik-sektorn. Exempel på aktuella samtalpartners är idag Fiat Chrysler och ABB.

Nyligen avslöjades hennes nyaste uppfinning: ett vidareutvecklat litium-jon-batteri konstruerat för att ge ännu högre effekt till ännu lägre kostnad. Paketeringen är smart, säker och kräver mindre utrymme än andra batterier idag. Battericylindrarna sitter tätare i en insats med isolering och brandskydd, allt nersänkt i en aluminiumbehållare för kylning och optimal säkerhet. Det ser traditionellt och enkelt ut på utsidan, men är revolutionerande inuti.

Batteriet är främst framtaget för transportsektorn, för att finnas i exempelvis bilar och bussar, samt för användning i elnät där alltmer energi produceras från förnyelsebara källor. För elnäten innebär uppfinningen jämnare belastning och minskad användning av fossila bränslen. För moderna bilar och andra eldrivna transporter innebär det mer energi i mindre förpackning över längre tid. Enligt Christina Lampe-Önnerud skulle en Tesla med denna el-drift få 7O% längre körsträcka - en revolutionerande utveckling för elbilsindustrin. Och som grädde på moset är dessa lösningar både billigare och mer miljövänliga än andra alternativ.

Lampe-Önnerud har i åratal kallats för ”den svenska batteridrottningen” och har länge arbetat hårt för utveckling av säkrare, effektivare och miljövänligare batterier. De som tillverkas av hennes företag innehåller inga tungmetaller och endast återvinningsbar plast, dess långa livslängd gör att batteriförbrukning och behov av batteribyten minskar. Hon säger sig hata att batterier idag behandlas som förbrukningsvaror och hon vill medverka till bättre klimatförutsättningar och en säkrare miljö. De nya batterierna kan på flera sätt bidra till en sådan positiv utveckling inom elbilsindustrin.