Stor manifestation för tryggare maskinförare i trafikmiljö

korkort truck-maskin
En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen har de senaste åren skett med fordon och maskiner vid arbete i trafikerad miljö. Trots arbetsmiljölagar om säkerhet hos de som leder eller deltar i arbetet på plats och trots krav på godkänd maskinförarutbildning för alla som arbetar med en anläggningsmaskiner i trafikmiljö sker alltför många allvarliga olyckor. Ofta är det den omvgivande miljön, det vill säga trafikanter och förare i omgivningen, som orsakar de farligaste situationerna i arbetet.

Problemen och arbetarnas utsatta situation ges idag extra uppmärksamhet då en stor gemensam manifestation hålls på flera håll i landet: Trafikverket anordnar, tillsammans med entreprenörer och konuslter i bygg- och anläggninsbranschen, en så kallad Stand Down för att uppmärksamma aktuella säkerhets- och arbetsmiljöfrågor i trafikmiljö. Manifestationen startar klockan 13.00 då verksamheten helt stannar under 15 minuter. I manifestationen ingår även en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Manifestationen är en del av branschens gemensamma strävan att "ingen skall skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser". Liknande Stand Downs har hållits tre tidigare år och idag väntas 5000 personer på många stora anläggningsbyggen delta. Huvudarrangemangen hålls i Göteborg och Stockholm, men även på fler platser i landet kommer arbetet avstanna och en tyst minut hållas. I Göteborg sker manifestationen vid byggarbetsplatsen för nya vägtunneln under Göta Älv, den så kallade Marieholmsförbindelsen, i Stockholm hålls arrangemanget vid byggprojektet för nytt järnvägsspår vid Flemingsbergs station. I Göteborg leds arrangemanget av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i Stockholm av projektledare Lennart Bergendahl