Sveriges kuster och stränder fylls årligen med skräp och avfall som spolas upp från hav och sjö. Extra utsatt är Västkusten där upp emot 8000 kubikmeter flyter i land varje år! Skräpet färdas med strömmarna från stora delar av världen och fastnar bland stenar, klippor och växtlighet.
Marint skräp har blivit ett stort problem både ute till havs och längst kusterna, att få bort skräpet är både dyrt och svårt. Det går inte att bli av med problemet eftersom nytt skräp hela tiden kommer in, man vill inte ha det liggande och man vill självklart kunna ha rena och trevliga stränder för de som bor eller gör utflykter vid vattnet. Även alla som kör båt med eller utan
båtförarintyg, allt båtliv och alla resenärer till sjöss upplever problemet - samtidigt som de även bidrar till nedskräpningen.
Sopor, skråp och avfall flyter i land året om så trots att båtsäsongen snart kan gå mot sitt slut för svenska fritidsbåtar och semesterfirare så fortsätter problemen flyta in. Enda sättet att snygga till stränderna och se till att skräpet inte hamnar i havet igen är noggrann strandstädning. Sedan några år tillbaka finns inte något ekonomiskt stöd för denna städning, varje kommun och landsände måste själv hålla fint längst kuster och stränder. Organisationen ”Ren och attraktiv kust” arbetar för att effektivisera arbetet och de har tagit fram ”Strandstädarkartan”, en interaktiv karta där personer till sjöss och på land kan märka ut var det är skräpigt. Om någon själv städat kan kartan även tala om för den berörda kommunen var fulla sopsäckar finns att hämta. Det gör att den som städar i alla fall inte behöver forsla bort ”skörden”.
Ren och attraktiv kust får nu 3 miljoner om året från myndigheter, men de säger sig behöva fem gånger så mycket för att hålla kustlinjen ren. Både Länsstyrelsen och kustkommunerna efterlyser kontinuerligt stöd för att komma tillrätta med problemet, men regeringen vill i nuläget inte uttala sig om detta eftersom frågan är under utredning fram till slutet av oktober 2016.