SAAB är med i slutkampen om flyg till amerikansk pilotutbildning

flyg
Svenska SAAB och amerikanska Boeing har tillsammans utvecklat ett supermodernt och kostnadseffektivt skolflygplan för utbildning av stridspiloter. Planet, som kallas T-X, har dubbla stjärtfenor och upphöjd plats för instruktören i cockpit. På mindre än tre år har man arbetat fram detta helt nya flygplanskoncept som man hoppas kan ersätta de gamla skolflygen inom amerikanska flygvapnets pilotutbildning.

Efter en lång kamp bland en handfull tillverkare står nu SAAB/Boeing som en av två finalister i striden om vem som ska få levererera det nya skolflygplanet till US Air Force. Konkurrenten är Lockheed Martin och vinnaren kan räkna med beställningar värda 16 miljarder dollar!

Det är inte bara den här ordern som står på spel. Uppvisningen och förhandlingarna kring T-X öppnar dörrar för fler affärer och samarbeten för SAAB/Boeing. Det finns ett stort behov av stridsflygplan i världen, både bland de som är sammankopplade - och de som inte är sammankopplade - med USA. Förutom den amerikanska marknaden och dess samarbetspartners satsas det även mycket på Asien där behovet av träning och utbildning av piloter är mycket stort. Där finns en gigantisk marknad för de skolanpassade stridsflygplanen de närmaste 10-15 år.

Vi hoppas det går bra!