Roligt att veta om flygcertifikat i Sverige

flyg
I Sverige utfärdas alla flygcertifikat, alla behörighetsbevis och vissa flygmedicinska intyg av en och samma myndighet - Transportstyrelsens flygsektion. Det är även de som för register, håller koll på regler och bedriver tillsyn kring frågor som rör tillstånd och certifikat inom svenskt flyg. De "översätter" även utländska flygutbildningar och certifikat till svenska, liksom svenska till utländska.

Nyligen publicerade Transportstyrelsens flygsektion en mängd roliga uppgifter och siffror om sin verksamhet. Där kan man läsa att det finns över 10 000 godkända flygcertifkat i Sverige, men att antalet sjunker en aning varje år både för trafikflyg och privatflyg.

Nästan 3000 certifkat gäller trafikflyg (ATPL, CPL, MPL) och nästan lika många för privatflyg (PPL, LAPL), 550 certifkat är helikoptercertifkat, ungefär 1800 är för segelflyg och 750 för att flyga ultralätta plan. Transportstyrelsen har även koll på certifikaten för flygtekniker vilka är närmare 1500 st.

De som har aktiva flygcertifikat finns i hela landet och i många olika åldrar - allt mellan 18-91 år! Den äldste personen med ett aktivt certifikat är född 1925 och den yngste är född 1999. Båda har certifikat för segelflyg och räknas som aktiva flygare!

Den äldste med ett aktivt PPL(A) - det vanligaste privatflygarcertifikatet - är också i 90-årsåldern, född 1927, medan den äldste med PPL(H) är född 1939. De som flyger med aktiva trafikflygarcertifkat är marginellt yngre; den äldste med certifikat för kommersiellt trafikflyg är född 1939 och motsvarande för helikopter 1941. De yngsta med trafikflygscertifikat är födda 1991 för ATPL(A) och 1981 för ATPL(H), så åldern varierar verkligen!

De allra flesta som drömmer om ett eget flygcertifkat har alltså goda chanser - både att ta reda på allt om vad som krävs och att faktiskt börja öva på både flygning och flygteori, oavsett ålder eller bostadsort. Vill du veta mer om de teoretiska kraven för flygcertifikat kan du läsa mer i denna artikel om flygteori. Vill du veta mer om flygskolor kan du kontakta en skola direkt eller Transportstyrelsen.

Myndighetens flygsektion uppger att de är 5 flygcertifikathandläggare, 3 medicinhandläggare, 2-3 flygöverläkare samt en chef som håller ihop arbetet. Tillsammans sköter de inkomna frågor och ärenden med daglig bevakning på maillådan och telefontider varje förmiddag. För att underlätta inforamtiosnflödet har de under 2016 jobbat fokuserat med att fylla sin webbsida med de vanligaste frågorna om flygcertifikat och intyg. Mer om detta kan du även läsa via denna länk till vår sida om flygutbildning.