Regler för båtförarbevis är annorlunda utomlands

sjöfart
Inkluderar årets drömsemester en tur på salta vatten? Drömmer du om att på egen hand svischa fram med en snabb motorbåt eller puttra runt med en egen liten fiskebåt på Medelhavets turkosa vatten? Eller ta en tur med en schysst vattenskoter eller en enkel utombordare på ett tropiskt hav? Allt det låter naturligtvis underbart och är för många semesterfirare mycket möjligt. Men reglerna för vem som får hyra och köra vattenfarkoster kan variera ordentligt mellan olika länder.

I Sverige kan vem som helt få framföra vattenskotrar, kanoter och båtar som inte är längre än 12 meter eller bredare än 4 meter. Nästan överallt i hela Europa och runt Medelhavet är det hårdare regler som gäller. Där kan ”båtkörkort” motsvarande båtförarintyg eller skepparexamen krävas. Så innan du där kan hyra en vattenskoter eller båt kommer du behöva visa upp ett sådant intyg!

De svenska båtförarintygen administreras och regleras av Nämnden för båtlivsutbildning. Intygen fås efter genomförda båtutbildningar och godkända prov. Nämnden rekommenderar Båtförarintyg för alla som ska vistas på sjön och framföra en båt, de kräver Kustskepparbevis för den som har en båt över 12 meter och de erbjuder även intyg på kunskaper som behövs på höghastighetsbåtar, i kanaler eller vid användning av radio- eller radarutrustning. Som några exempel.

Om du inte har de kunskaper eller intyg som behövs för att själv köra båt i hav och vatten utomlands kan du självklart åka med någon annan – upplevelserna kan ändå bli minst lika bra!