Om ett år drivs Stockholms pendeltrafik av nytt bolag

tåg
I veckan meddelade SL och Stockholms läns trafiknämnd att ett nytt bolag kommer ta över drift, underhåll, adminstration och kundtjänst för all pendeltågstrafik i Stockholms län. Det är ett mycket omfattande och utmanande uppdrag som uppgår till ett värde av 30 miljarder kronor. Trafiken som ska skötas innefattar 241 km räls, 53 stationer och 87 miljoner resenärer per år. Upphandlingen har pågått i ett par år och nu är alltså avtalet klart; det blir det Hongkong-baserade bolaget MTR Gamma AB som tar över ansvaret från den 11 december 2016 och minst tio år framöver.

Fyra andra namnkunniga tågoperatörer, exempelvis SJ och Tågkompaniet, ingick bland upphandlingsalternativen. Efter att ha tagit hänsyn både till pris och kvalitet valde trafiknämnden till slut MTR som sedan tidigare även ansvarar för att sköta Stockholms tunnelbanetrafik fram till år 2023. Resenärerna har varit positiva till hur MTR sköter tunnelbanan och man hoppas nu på en ökad kundnöjdhet även i bland pendeltågsresenärerna.

I samband med offentliggörande av det nya uppdraget utlovar MTR följande på sin hemsida: ”Vi vill att resenärer och medarbetare ska märka att MTR gör skillnad. De ska mötas av stabilare trafik, renare tåg och trevligare stationer. Vårt förberedelsearbete inför övertagandet startar nu, så att vi står rustade för att påbörja vårt systematiska och långsiktiga förbättringsarbete från dag ett.”

För de anställda på pendeltågen väntas alltså en del förändringar kommande året. Troligen får de flesta tågförare och annan personal följa med i överflyttningen, men inga besked om personalflytt eller nyanställningar har lämnats. I samband med förändringarna kommer det att behövas utbildningar för nya system, företagsinterna rutiner, uppdaterade tågfordonsutbildningar och förarfortbildningar. Läs mer om lokförarutbildningar och tågvärdsutbildningar här.