Aldrig tidigare har motorbranschen stått inför så stora framtidsutmaningar som nu. Enligt aktuella beräkningar kommer branschen behöva anställa 5 500 personer de närmaste åren och samtidigt söker allt färre ungdomar till gymnasiernas fordons- och transportutbildningar.
Motorbranschens Yrkesnämnd inser att något måste göras för att locka fler - både till
fordonskurser för vägfordon,
maskinutbildningar samt utbildningar inom transport och fordonsteknik. Och när utbildningarna blivit mer attraktiva och moderna måste tusentals unga välja ett yrkesliv inom branschen. Det är mål som inte landet eller branschen inte tror sig ha råd att missa.
För att öka kvaliteten på skolorna, vända ansökningstrenden och möta kompetensbehovet har Motorbranschens Yrkesnämnd skapat ett nytt koncept; Motorbranschcollage (MBC).
Fyra skolor, belägna i Östersund och Mälardalen har valts ut för att bli testpiloter för MBC. För att få vara Motorbranschcollege måste skolan uppfylla en rad kriterier som handlar om att skolan måste ha ...
- ... tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler
- ... ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande (tidigare kallat praktik)
- ... nära samarbeten med bransch och företag på orten
- ... kompetensutveckling för yrkeslärarna
Pilotprojektet har just startat och det kommer att avslutas i maj 2017. Förhoppningarna är stora att detta ska ge ännu bättre skolverksamhet, fler studerande till motorbranschens yrken och naturligtvis kompetenta och engagerade anställda inom branschen i framtiden. Liknande satsningar med teknikcollage har fungerat bra så arbetsgivare och fackförbund är tillsammans hoppfulla.