Sedan en dryg månad har förhandlingar pågått mellan
Svenska Flygbranschen och fackförbundet
Unionens anställda kabinpersonal, det vill säga aktiva och
behöriga flygvärdinnor och stewards. Man är nu överens om ett årslångt avtal som uppgår till ett värde av 2,2 procent. Alltså håller det sig inom den nivå som parterna på svenska arbetsmarknaden kommit överens om ska gälla 2016.
Avtalet gäller för ombordpersonal på närmare ett tiotal större svenska flygbolag. På ett av dem, SAS, är chefen för ”Crew Development and Resource Planning” mycket nöjd med de centrala förhandlingarna.
På andra håll i Norden har dock SAS problem kring överenskommelser med sina fackligt aktiva flygvärdinnor och kabinanställda: I Danmark pågår en olöst konflikt mellan det överlägset största danska kabinfacket CAU (Cabin Attendants Union) och flygbolaget. Konflikten gäller personalens möjligheter till eget och avskilt viloutrymme under långflygningar.
I nyhetrapporteringen har detta kallats ”Gardinkonflikten” och fokus är avskärmningen runt kabinpersonalens viloutrymme på långlinjernas flygmaskiner. Facket kräver att det ska vara hårda väggar, men på fem av flygmaskinerna har de inte kunnat få igenom mer än gardiner som avskärmare. Så länge detta är olöst finns inget gällande avtal mellan facket och arbetsgivaren. Därmed kan inte den danska kabinpersonalen flyga vissa linjer och i vissa maskiner. Istället kallas svensk och norsk personal in för att flyga med dessa plan från Kastrup.
Med anledning av konflikten och det faktum att fler kabinanställda danskar blir kvar på marken har vissa brutit sig ur CAU och bildat en egen fackklubb - Skandinavisk kabinförening. Deras mål är att lösa ”Gardinkonfilkten” å det snaraste så att jobbet som kabinpersonal kan fortsätta på bästa sätt.
Uppdatering 2016-06-14: CAU har nu accepterat att ha endast gardiner kring sitt viloutrymme på de fem maskiner som inte är utrustade med hårda väggar. I gengäld har arbetsgivarna lovat att inte ingå avtal med den nya fackklubben. Därmed är konflikten över och förhoppningen är att CAU och Skandinavisk kabinförening kan mötas och verka tillsammans. För att få veta hur du utbildar dig för ett yrkesliv inom flyget kan du läsa
mer om flygutbildningar här.