Nödraketer är inte nyårsraketer

sjöfart
Varje nyårsafton uppstår ett särskilt problem för säkerheten till sjöss då falska nödraketer används som nyårsraketer och orsakar onödiga insatser för Sjöräddningen.

Det finns en gammal ingrodd uppfattning om att obrukbara och utgångna nödrakter får skjutas upp under nyårsnatten, men det är helt fel. Nödraketer är endast avsedda att användas vid stor fara, uppskjutningar ska tas på största allvar och Sjöräddningen måste agera på alla larm som upptäcks till havs. Även en gammal nödraket är en sådan signal. Att skjuta upp en sådan utan att vara i nöd är olagligt och kan leda till polisutredning och domstolsprocess.

Förutom de olagliga aspekterna av felaktig raketskjutning blir det också onödga kostnader för sjöräddarna - både i tid och pengar. Risken är att resurer läggs på fel uppdrag och att de som verkligen befinner i sig sjönöd inte får den hjälp som behövs.

Visserligen var problemet större för några år sedan, men förra året var det ändå ett sjuttiotal falsklarm som orsakades av nödraketer. Det är både dumt, dyrt och olagligt.