När snön lyser vit på taken ...

truck-maskin
Att ta ner snö från höga tak är en uppgift som tidigare krävt relativit stor arbetsinsats, stor försiktighet och gott om tid. Numera sköts allt mer snöröjning från tak med hjälp av mobil kran och krantillbehör i form av fjärrstyrda borstar.

I några år har användningen av kranborstar ökat i samband med vinterns takarbeten; borsten gör samma jobb som tidigare krävt 10-15 takskottare med snöskovel. Arbetet går både snabbare och mer effektivt samtidigt som skadorna på taken blir färre. Även risken för personskador minskar när inte anlitande skottare själva kliver omkring där uppe.

De specialutformade borstarna är mjuka och följsamma, de kan vridas i olika riktingar för att komma åt och följa takets konturer, de kopplas till en kran för att komma upp i god höjd och de betraktas som en god investering för takarbetare. På vårkanten kan samma borstar användas på vägfordon för att ta upp sand och grus. Dock är det naturligtvis viktigt att den som sköter kran och fordon har kranförarkompetens eller annan maskinförarutbildning som passar de aktuella utrustningarna.

Så när snön lyser vit på taken och endast tomten är vaken, kan dessa tekniker komma väl till pass!