Mobiltelefonen kan vara din räddare i nöden, även till sjöss

sjöfart
Antalet allvarliga olyckor till sjöss ligger stabilt på samma nivå i år som tidigare. Olyckorna blir varken före eller mindre allvarliga, trots att flera av dem ahde kunnat undvikas. Ännu mer sjövett och ännu bättre möjligheter att kalla på hjälp skulle bidra till förre allvarliga olyckor.

Något av det som allt oftare blir en räddare i nöden är en fungerande mobiltelefon. Mobilen kan rädda den som fallit i sjön och inte har möjlighet att själv ta sig upp, oavsett om det gäller en större båt eller en enkel kajak. En lättillgänglig mobil i ett vattentätt fodral kan vid många tillfällen bli en säker livräddare Redan under försäsongen i år har flera blivit räddade genom att de kunnat ringa när de ligger i vattnet, utan en fungerande mobil hade utgången av olyckorna blivit en annan.

Förutom de som räddat sig med mobiltelefon har olycksdrabbade klarat sig genom att de haft med sig nödsändare. De kostar några tusen kronor, fungerar i flera år på ett batteri och kan användas överallt, inte bara till sjöss och inte bara i Sverige. Nödsändare är en internationellt gångbar och bra livförsäkring.

Hittills i år har 13 personer omkommit till sjöss. Förra året vid samma tid hade 14 personer mist livet i sjöolyckor. Få dödsfall till sjöss beror på dåligt väder utan andra orsaker ligger bakom. Transportstyrelsens viktigaste tips handlar om att alla ombord alltid ska använda flytväst och det är avgörande att avstå från alkohol till sjöss. Andra tips handlar om att inte vistas ensam till sjöss och att kommunicera väl ombord. Att hantera båten och kommunikationen ombord är något som man bland annat lär sig på sjö- och båtförarutbildningar där säkerhet och trygghet på vattnet alltid står i fokus.

Foto och information från www.transportstyrelsen.se