Minskat sjöfylleri, bättre båtförarutbildningar?

sjöfart
Hösten smyger sig närmare, men det är fortfarande många som vistas till sjöss och i skärgården under september månad. Inte minst på helgerna och gärna i kombination med enklare festligheter i hamnar och sittbrunnar under mysiga höstkvällar. Vikten av att då hålla sig nykter och ha alla sinnen på topp kan inte nog poängteras - kustbevakning, informationskampanjer och båtförarutbildningar poängterar detta ständigt.

År 2010 ändrades sjöfyllerilagen i Sverige. Numera kan man dömas för ”rattonykterhet” om den som står vid rodret har mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Vid 1 promille döms man till grovt sjöfylleri. De vanligaste straffen för dessa brott är böter, fängelse och skyddstillsyn. Ibland släpps båtföraren villkorligt fri. Under de senaste sex åren, sedan de nya reglerna infördes, har 500 personer dömts för något av ovanstående brott. De flesta har befunnit sig på en fritidsbåt, men ibland görs även ingripanden på yrkesskepp. Enligt kustbevakningen har det totala fylleriet till sjöss minskat under åren. Allt fler verkar medvetna om lagarna och allt fler verkar se till att den som framför båten är nykter. En parallell trend är att allt fler skötsamma ombord har haft någon form av båtförarintyg för fritidsbåt. Utbildningarna för båtförare fokuserar mycket på säkerhet och sjövett vilket är avgörande i sammanhanget.

Mattias Lindholm på Kustbevakningen i Stockholm säger att de som färdas i fritidsbåtar oftare ”utser någon som får hålla sig nykter och köra hem från krogen eller festen, där det finns bra gästbryggor ligger man i högre grad kvar istället för att åka hem”. Det är naturligtvis en bra trend eftersom sjöfylleri är en allvarlig säkerhetsrisk. Båtfärder kräver alltid god uppmärksamhet och hänsyn måste tas till både fart, sikt och väder. Det är viktigt att man som båtförare har god kompetens och alla sina sinnen i full funktion.