I höstas tillsatte regeringen en utredning om självkörande bilar, förra veckan överlämnade utredaren ett lagförslag till infrastrukturminister Anna Johansson och redan nästa år kan det vara möjligt för biltillverkare att
testa självkörande fordon på svenska vägar, bland vanliga trafikanter.
Testkörningsmöjligheterna föreslås träda i kraft 1 maj 2017 och gälla flera olika slags självkörande fordon; personbilar, lastbilar, bussar och olika arbetsfordon. Om sådan testverksamhet blir tillåten i Sverige kommer det att gynna vår egen fordonsindustri samt öppna möjligheter för utländska bilutvecklare att använda våra vägar för att testa sina framsteg.
Testerna föreslås kunna göras på två nivåer: Hög automatisering där ett körsystem har kontroll över fordonet då föraren ställt in ett särksilt autonomt läge, respektive full automatisering då systemet helt ersätter föraren och tar över alla köruppgifter.
Utvecklingen kring självkörande, så kallade autonoma, fordon görs på många håll i världen av bland andra amerikanska Google och Apple, kinesiska Baidu samt svenska Volvo Personvagnar. Sverige ligger långt fram i utvecklingen och har goda förutsättningar för innovation och konkurrenskraft. Volvo är ledande på hemmaplan och planerar att redan nästa år testa tekniken på särskilda vägavsnitt i Göteborg, oavsett vad lagförslaget säger.
Forskare och förespråkare för den moderna tekniken hävdar att självkörande trafik ger markant ökad trafiksäkerhet, miljöbesparingar och bättre trafikflöden. Trafikplaneringen spås bli smidigare och förarna kommer att avlastas i sitt ansvar och i sin uppmärksamhet. Förarens tid bakom ratten kan ersättas med tid för annat. Varje bil är utrustad med toppmodern teknik, datorer, sensorer, sändare och kameror för att hålla koll på bilens position. Tekniken uppmärksammar och styr både vad som händer kring fordonet och på vägarna i närheten.
En mycket omdiskuterad fråga är dock vem som ska få ”köra” bilarna och vem som ansvarar om det sker en olycka. Normalt är föraren alltid ansvarig, men i en självkörande bil är det inte lika självklart eftersom hela idéen bygger på att den som sitter bakom ratten inte ska behöva bry sig om trafiken.
En annan omtvistad fråga att lösa innan bilarna kan köra bland allmänheten är frågan kring fotografering. Eftersom bilarna är utrustade med kameror i de flesta vinklar kommer många mäniskor och miljöer runt fordonet att fotas och detta kan gå emot värnandet om personlig intregritet eller kameraövervakningsförbud.
I det aktuella lagförslaget föreslås följande lösningar på ovanstående problem: Det är den som håller i testet som ska vara ansvarig om det händer någon olycka, inte föraren. Dessutom är testaren ansvarig för att av avidentifiera alla som hamnar i kamerans blickfång eller genast förstöra filmer som tas.
Om förslagen godkänns av riksdagen kan lagen om testkörningar börja gälla om ungefär ett år. Samtidigt fortsätter arbetet med att få fram regler för hur förarlösa fordon kan hanteras när de kommer till allmän användning, utanför testprojektens ramar. Lagförslag om detta kommer i slutet av 2017 och beslutas senare. Under en övergångsperiod kommer troligen förarlösa och vanliga bilar att samsas på vägarna, vilket kan innebära stora utamningar som måste skyddas av lagar och rekommendationer. Längre fram i framtiden räknar man med att de självkörande bilarna kommer att dominera marknaden.
Vill du inte vänta med att skaffa körkort tills dess – läs här om hur du
skaffar körkort för bil, MC, buss, lastbil eller annat vägfordon.
(Foto från Volvo Cars)