Nu i semestertider uppmanas alla bilister, MC-åkare och andra fordonsförare att ha koll på de avgifter och regler som gäller ifall man vill köra på Europas vägar.
Nere på kontinenten kan ibland andra regler och villkor gälla för
körkort så se till att du har tagit reda på vad som gäller för just ditt
förarbevis i utlandet. Ofta gäller olika regler kring avgifter för bil och husbil, trehjulig motorcykel eller tvåhjulig, lätt eller tung lastbil. Både angående vem som får köra samt var, när eller hur dessa fordon kan framföras med särskilda villkor.
I många länder är det även vanligt med motorvägsavgifter, trängselavgifter i städer och kostnader för att köra på vissa broar, vägfärjor eller tunnlar. Vägavgifterna tas ut på olika sätt i olika delar av Europa: I Österrike och Tjeckien är det vanligt att du måste betala i förväg, helst genom att köpa dig en dekal (säljs på mackar och i kiosker nära gränsen) att fästa på bilen innan inresan i landet. I exempelvis Ungern och Slovenien fotas din registreringsskylt och efter att du lämnat landet får du en betalningsuppmaning till din folkbokföringsadress i Sverige. I vissa länder betalar du direkt där du använder ”tjänsten” eller vägen: På en betalmotorväg betalar du i automat eller lucka, vid färjor debiteras du direkt. Kontanter går oftast lättast, så förbered dig med lite sådant skrammel lättillgängligt.
Många vägar och trafikleder söderut är kameraövervakade och dina betalningar, smitningar, trafikförseelser och liknande filmas. Avgiftspåminnelser och böteslappar skickas sedan hem till dig (eller den som är registrerad ägare på bilen) då de europeiska registren är samordnade. Du gör klokt i att betala alla avgifter och eventuella böter. Reseexperter brukar påpeka att utländska myndigheter, särskilt de inom EU, har bra kontrollsystem och oftast torrt på fötterna - de kommer att kräva att du gör rätt för dig. Så till att du har koll på vad du ska betala, vilka regler som gäller och vad som händer om du begår någon förseelse.