Körkort en klassfråga?

korkort
Statistik från förra året visar att personer som kommer från en ekonomiskt svagare bakgrund tar körkort i betydligt lägre utsträckning än de med eftergymnasial utbildning. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån har 70% av alla svenskar mellan 20-29 år körkort, men för de utan gymnasiutbildning är siffran 35%. Bland 29-åriga kvinnor med akademiska studier har sju av tio körkort, men bland dem med enbart grundskoleutbildning är det endast två. Lägst andel körkort har utlandsfödda kvinnor med låg utbildning, bland dem har bara en av tio körkort.

Forskare misstänker nu att körkortet har blivit en klassfråga i Sverige, det är relativt dyrt att ta körkort här. Ett vanligt B-körkort kostar mellan 15-20 000 kronor vilket är en av de högsta summorna i Europa.

Att inte ha körkort betyder dessutom att man lätt kan fastna i en dålig spiral; utan körkort har man svårare att ta sig in på arbetsmarknaden eller bedriva studier utanför bostadsorten, utan jobb eller utbildning har man än svårare att skaffa körkort. Ungefär en tredjedel av de vuxna som ännu inte har körkort skulle gärna ha skaffat sig ett, men anser sig inte haft råd. (Källa till denna statistik; SVT regionalnyheter november 2015)

För att minska sina kostander kan man öva mer som privatist, se till att lägga sina pengar hos en trafikskola där teoristudier och övningskörning fungerar samt vara väl förbredd för proven så att man slipper omprov eller extra uppkörningar. Läs mer om vägen till körkort här.