Kändisar kompletterar kabinpersonal

flyg
Flygvärdinnor och stewards är ansvariga för att alla resenärer ombord på större flygplan mår bra, är trygga och säkra ombord. På kommersiella flygningar är de även ansvariga för att passagerarna får mat, dryck och möjlighet till shopping. Servicen är viktig, men naturligtvis helt omöjlig om inte säkerheten först är bra. Därför ägnar de – på nästan alla flygningar - en god stund till att demonstrera hur säkerheten ombord fungerar. De visar flytvästar och syrgasmasker, de pekar på nödutgångar och ber oss stänga av elektroniska prylar. Oftast enligt en ramsa som vi nästan kan utantill och som allt oftare ignoreras av resenärer.

För att få sina passagerare mer intresserade och engagerade i säkerhetsdemonstrationen har British Airways just tagit ett nytt grepp: På deras flygningar får kändisar hjälpa till!

I en nylanserad video från flygbolaget medverkar kända ansikten som exempelvis Sir Ian McKellen (Gandalf), Gillian Andersson (Arkiv X), Gordon Ramsay (Stjärnkock) och Rowan Atkinson (Mr Bean). De berättar och visar hur du ska och inte ska göra ombord. Filmsnutten är både rolig, informativ och lite extra intressant - något som man hoppas ska göra resenärerna uppmärksamma. Trots denna insats från brittiska nöjesprofilerna kommer inte säkerhetsvideon att helt utklassa kabinpersonalen. All ombordpersonal är fortfarande avgörande för att stötta på riktigt, peka åt rätt håll, svara på frågor, hjälpa alla till rätta och vika in brickbord som krånglar. Den personliga kontakten ombord kan naturligtvis inte ersättas av något annat.

Om du vill arbeta som flygvärdinna eller värd ombord behöver du fortfarande ha stenkoll på en massa saker. Det mesta lär du dig genom en kvalificerad kabinpersonalsutbildning och detaljerna finputsar du på internutbildningar hos en arbetsgivare eller ett flygbolag. Sedan en tid tillbaka krävs kabinbesättningsintyg, en särskild utbildning och ett godkännande från en flygläkare för att få arbeta ombord på kommersiella flygningar. För allas trevnad och säkerhets skull.