Kabinpersonal i strejk, flygplan kvar på marken.

flyg
Kl 07.00 imorse gick ett trettiotal ur flygkabinpersonalen som arbetar för bemanningsföretaget GEC, Global Employer Company, ut i strejk. Därmed ställer man in dagens flygningar mellan Arlanda och Kalmar, Visby och Vasa. Flera hundra passagerare berörs i nuläget.

GEC är ett bemanningsbolag som förser bland andra underleverantörer till SAS med personal. SAS och deras samarbetspartners flyger på flera inrikeslinjer i Sverige samt till Finland med både kabinpersonal och piloter inhyrda från GEC.

I nuläget gäller strejkåtgärderna kabinpersonalen där en övervägande majoritet är medlemmar i fackförbundet Unionen. Huvudfrågan gäller tecknandet av kollektivavtal och samma fråga är även aktuell bland bolagets piloter vilka är medlemmar i Piloternas fackförening, SPF. Lönenivåer och möjligheter för rast är portalfrågor hos både kabinpersonalen och piloterna som är anställda hos GEC och flyger åt underleverantörer till flygbolaget SAS. Både Unionens och Piloternas fackförenings mål är att teckna svenskt kollektivavtal med GEC, vilket även SAS ställer sig positiva till.

GEC har verkat på den svenska marknaden sedan förra året och har ännu inget avtal med de aktuella fackförbunden. Därmed måste de följa svenska lag angående arbetsvillkor och arbetsmiljö. Enligt denna lagstiftning ska alla anställda ombord, både i kabin och cockpit, kunna ta en ordentlig matrast. Arbetsmiljön och arbetstiderna är naturligtvis viktig för alla inom flygbranschen och för de som arbetar ombord kan både utrymme och tid begränsas avsevärt. På långflygningar sker rast och vila på marchhöjd, men vid kortare och mer intensiva flygningar kan det vara omöjligt att få till raster och möjlighet till matpaus. Så länge arbetsvillkoren inte regleras eller avtalas bort genom överenskommet kollektivavtal gäller lagen. Det var med detta som de rådande konflikterna startade – målet har under flera månader varit att komma överens men nu har förhandlingarna avstannat.

Ett slutbud för överenskommelse mellan Unionen och kabinpersonalens arbetsgivare är lämnat och förhoppningsvis kommer parterna överens under eftermiddagen så att SAS-linjerna kan flyga som vanligt igen. Kommer man ej överens kan fler flygningar beröras under veckan.

Dessutom finns risk att även piloterna dras in än mer. De har redan infört viss övertidsblockad och strejkvarsel är utlyst till torsdag 25 februari. Arbetsgivarna har svarat med hot om lock-out.