Luften i ett flygplan recirkuleras, det vill säga återanvänds, under flygning. Därför tror många att dålig och oren luft cirkulerar i planet, att luftburna bakterier sprids och att smittorisken är stor. Forskning från Uppsala Universitetssjukhus visar dock att de som arbetar eller reser i flygplan inte löper större risk att smittas där än på andra platser.
Förkylningar smittar genom att någon i närheten hostar eller tar på handtag där smitta förekommer. Att bli smittad av någon som hostar och nyser tre rader längre fram i kabinen är inte mer sannolikt än om det nysts några skrivbord bort i ett kontorslandskap. Dessutom är de flesta flygplan utrustade med så kallade hepa-filter som fångar upp de flesta partiklar, bakterier och virus. Risken att dra på sig en förkylning är alltså inte större på ett flygplan än någon annanstans och forskningen visar även att det inte finns någon skillnad i hur ofta besättningar på plan med en hög andel friskluft blivit förkylda i förhållande till flygbesättningar på plan med en hög andel recirkulerande luft.
Så förkylningstiderna märks inte mer i luften än på marken!
Viltolyckor ökar på vägarna – du är viktigast i att vända trenden
korkort I höstmörker och jakttider händer de flesta viltolyckorna på de svenska vägarna. Enligt statistiken är oktober-november allra värst. Under n... Läs mer