Hur vilar kabinpersonalen?

flyg
Flygvärdinnor och stewards, flygets så kallade kabinpersonal, ansvarar för resenärernas trygghet, bekvämlighet och välmående ombord. Men hur får de själva vila och mat när de är i luften?

På riktigt korta flygningar hinns naturligtvis ingen rast med, men på halvkorta resor har personalen rätt till rast och kan då få sitta i en avskild del av kabinen, ofta bakom en gardin eller tunnare vägg som avskiljare. Trots att de har rätt till rast kan tidsbrist, omfattande arbetsuppgifter eller krångliga passagerare göra att kabinpersonalen trots allt inte hinner sitta ner under kortditansflygningar. Då får de ta en kaffe i farten eller äta sin matsäck stående längst bak eller fram i kabinen. Denna arbetsituation, med obefintlig rast och dåliga utrymmen att sitta avskilt, har kritiserats högt i de senaste årens avtalsförhandlingar mellan flygvärdinnor och arbetsgivare.

På långdistansflygningar med större flygplan finns dock ofta ett särkilt rum där flygvärdinnor och stewards kan vila, sitta i fred eller lägga sig och ta en tupplur. När många av passagerarna sover arbetar kabinpersonalen i skift och turas om att vila. De särskilda rummen för kabinpersonalen kallas "Crew Rest Compartment" och de erbjuder hyfsat bekväma sovplatser, kuddar. filtar, skönare sittplatser och möjlighet att få lite egentid. Ingångarna till dessa utrymmen är ofta dolda för passagerarna. Utrymmenas storlek och bekvämlighet varierar naturligtvis mellan olika flygplansmodeller; på vissa håll är de ganska trånga och enkla, på andra mer rymliga och lyxiga. Bilden visar "CRC" ombord på en Boeing 787.

Är ett sådant kryp-in ett ställe du kan tänka dig för rast och vila på väg över kontinter och hav? I så fall kan en karriär som flygvärdinna eller stweard på långdistansflygningar vara något för dig. För att få arbeta ombord på passagerarflyg inom EU måste du ha ett giltigt kabinbestänningsintyg och uppfylla specifika medicinska krav. I Sverige ansvarar Transportstyrelsen för certifiering av alla som arbetar ombord på flygplan - både piloter och övrig besättning. Och vägen till godkänt certifikat går via godkänd kabinpersonalsutbildning.